Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Nέα απειλή για το κλίμα στην Αλάσκα - Οι φόβοι και οι κίνδυνοι

Nέα απειλή για το κλίμα στην Αλάσκα - Οι φόβοι και οι κίνδυνοι

Nέα απειλή για το κλίμα της Αλάσκας: Tσουνάμι που συνδέονται με την τήξη πάγου στα βουνά

Νέα έρευνα δείχνει ότι στην Αλάσκα και σε άλλα κρύα μέρη σε όλο τον κόσμο, τα βουνά καταρρέουν καθώς ο πάγος που τα συγκρατεί, λιώνει απειλώντας τις πόλεις και τα τουριστικά αξιοθέατα.


Σε μια μεγάλη απότομη πλαγιά στο φιορδ Barry Arm της Αλάσκα, τα βουνά έχουν την δυνατότητα να πέσουν στο νερό με το λιώσιμο των πάγων και να δημιουργήσουν ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές τοπικές επιπτώσεις.

Το τσουνάμι θα μπορούσε να χτυπήσει οποιαδήποτε πλοία στην περιοχή και να φτάσει εκατοντάδες μέτρα πάνω από τα κοντινά βουνά πλημμυρίζοντας τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό φτάνοντας σε ύψος 10 μέτρων πάνω από την πόλη του Whittier.

Το Guardian δήλωσε ότι το 2015, μια παρόμοια κατολίσθηση δημιούργησε ένα τσουνάμι που χώρισε τα δάση 193 μέτρα πάνω από τις πλαγιές Taan Fiord της Αλάσκα

«Όταν αλλάζει το κλίμα», δήλωσε ο γεωλόγος Bretwood Higman, ο οποίος έχει εργαστεί στα Taan Fiord και Barry Arm, «το τοπίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Εάν ένας παγετώνας υποχωρήσει πολύ γρήγορα, μπορεί οι γύρω πλαγιές να αποτύχουν καταστροφικά αντί να προσαρμοστούν σταδιακά. "

Αφού εξέτασε 30 χρόνια δορυφορικών φωτογραφιών, ο γεωλόγος Erin Bessette-Kirton διαπίστωσε ότι οι κατολισθήσεις στα βουνά St Elias και στον Glacier Bay της Αλάσκα αντιστοιχούν στα πιο ζεστά χρόνια.

Η δυσκολία της πρόβλεψης

Η θέρμανση οδηγεί σαφώς στο λιώσιμο των πάγων, αλλά το να γνωρίζεις το χρονικό περιθώριο που θα συμβεί αυτο είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα.
«Δεν γνωρίζουμε την κινητήρια δύναμη. Τι προϋποθέτει η κατολίσθηση και τι την ενεργοποιεί; " είπε ο Bessette-Kirkton

Μια πρόσφατη εργασία του Dan Shugar, γεωμορφολόγου δείχνει ότι καθώς οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί, οι παγετώδεις λίμνες έχουν αυξηθεί. Στον ωκεανό, τα φιόρδ επιμηκύνονται καθώς υποχωρεί ο πάγος. 

Τον τελευταίο αιώνα, 10 από τα 14 ψηλότερα τσουνάμια που καταγράφηκαν συνέβησαν σε παγετώδεις ορεινές περιοχές. Το 1958, η κατολίσθηση στον κόλπο Lituya της Αλάσκα δημιούργησε κύμα 524 μέτρων - το ψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Στον σεισμό της Αλάσκα το 1964, οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από τσουνάμι που ενεργοποιήθηκε από υποβρύχιες κατολισθήσεις καταγράφει το Guardian.

Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, οι ειδικοί ελπίζουν να προβλέψουν πότε μια πλαγιά είναι πιο πιθανό να καταστραφεί εγκαθιστώντας αισθητήρες στις πιο επικίνδυνες πλαγιές για την επιτήρηση τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης