Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση της WindEurope: Οικονομική «ένεση» 10 εκατ. ευρώ η εγκατάσταση κάθε νέας ανεμογεννήτριας στην Ευρώπη

Έκθεση της WindEurope: Οικονομική «ένεση» 10 εκατ. ευρώ η εγκατάσταση κάθε νέας ανεμογεννήτριας στην Ευρώπη
Καταλυτικός ο ρόλος των κυβερνήσεων

Κάθε μια εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στην Ευρώπη ισούται με 10 εκατ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την WindEurope.

Αυτό διαδίδεται σε 248 εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγουν στροβίλους, εξαρτήματα και όλα τα απαραίτητα εργαλεία που αφορούν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την εφοδιαστική αλυσίδα, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Η έκθεση της WindEurope τονίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν πλήρως τα Εθνικά τους Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος (NECP), η Ευρώπη θα έχει διπλάσια χωρητικότητα αιολικής ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με τις 450.000 θέσεις εργασίας σήμερα.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η αιολική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, από το σημερινό 15%.

Η παρούσα κατάσταση

Τα σχέδια δίνουν «ανεπαρκή ορατότητα» σχετικά με το πότε και πώς οι κυβερνήσεις θα δημοπρατήσουν νέα αιολικά πάρκα και «αποτυγχάνουν να απλοποιήσουν» τη διαδικασία λήψης αδειών για αιολικά πάρκα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson είπε: «Η επένδυση στον άνεμο θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει οικονομικά. Κάθε νέα τουρμπίνα δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μια σειρά νέων έργων που περιμένουν να ξεκινήσουν. Και η επέκταση της αιολικής ενέργειας που προβλέπεται στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας. Εάν οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν σωστά τα σχέδιά τους και εάν δεν απλοποιήσουν τις ρυθμίσεις αδειών για νέα αιολικά πάρκα, τότε θα χάσουμε δουλειές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης