Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι προτάσεις και οι διαφωνίες της αγοράς για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ

Οι προτάσεις και οι διαφωνίες της αγοράς για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
Η πρόταση επέκτασης των συμβάσεων με τους ίδιους όρους και τα αντίθετα επιχειρήματα
Προϋπόθεση παράτασης των συμβάσεων των μονάδων πέραν της τρέχουσας διάρκειάς τους, και με την ίδια τιμή, ώστε με τα επιπλέον έσοδα να καλύπτεται πλήρως το «ψαλίδισμα» από την έκτακτη εισφορά, θέτει εκπρόσωπος Ομίλου για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο Worldenergynews υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου, θα πρέπει ωστόσο να συνδυάζεται από μέτρα ώστε και οι υπόλοιποι παράγοντες της αγοράς να επωμίζονται κι αυτοί ένα μέρος του «ανοίγματος» του λογαριασμού.

Επίσης, όπως συμπληρώνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εισφορά να είναι όντως έκτακτη, δηλαδή να αφορά περιορισμένη χρονική περίοδο.

Όρος η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας ακόμη αναγκαίος όρος είναι το ΥΠΕΝ να δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις μακροπρόθεσμες λύσεις που πρόκειται να προκρίνει για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ότι δεν πρόκειται στο μέλλον, με οποιαδήποτε αφορμή, να ανασυρθεί ξανά η λύση της έκτακτης εισφοράς, ως αντίδοτο σε κάποιο καινούριο έλλειμμα.

Όπως προσθέτει, αν αυτή τη στιγμή δικαιολογείται η λύση της έκτακτης εισφοράς είναι γιατί οι συνθήκες είναι πραγματικά έκτακτες, με την έννοια ότι προφανώς δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί η πανδημία και οι συνέπειες που αυτή προκάλεσε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, παρόλο που σημαντικό μερίδιο για το έλλειμμα φέρει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αναμφισβήτητα στη «βουτιά» των εσόδων συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η κατάρρευση της ΟΤΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την ίδια πηγή του Ομίλου, η έκτακτη εισφορά θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος των κραδασμών που προκλήθηκαν.
Με σκοπό να πλαισιωθεί από άλλα μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, ώστε το λογιστικό έλλειμμα να μην εξελιχθεί και σε ταμειακό έλλειμμα, επαναφέροντας στην αγορά τις υπερημερίες του παρελθόντος στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Οι άμυνες του κλάδου

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ακόμη και υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική επιβολής έκτακτης εισφοράς τόσο εταιρείες ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όσο και εκπρόσωποι φορέων του κλάδου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Worldenergynews
.

Για ορισμένους από αυτούς, ο σημαντικότερος λόγος είναι πως η συζήτηση αυτή δεν θα άνοιγε καν στη δεδομένη συγκυρία αν δεν είχε μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, αφού ο ΕΛΑΠΕ δεν θα «έμπαινε στο κόκκινο» τουλάχιστον έως το τέλος του έτους,

Ακόμη όμως και παράγοντες της αγοράς που αναγνωρίζουν ρόλο στην πανδημία, επισημαίνουν ότι από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ενισχύθηκαν κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους της προμήθειας.

Άλλοι παραγωγοί επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς ένα μέτρο έκτακτης εισφοράς θα είχε αμφίβολα αποτελέσματα, με δεδομένο ότι είναι περίπου δεδομένο ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα επιστρατεύσουν ένδικα μέσα για την ακύρωσή του. Εταιρείες που το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθούν, όπως υπογραμμίζουν, καθώς το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει πλέον σαφώς την αλλαγή επί τω δυσμενέστερω των συμβάσεων αγοραπωλησίας των παραγωγών ΑΠΕ.

Όπως σημειώνουν, κίνητρο για να κινηθούν νομικά έχουν κατ΄ αρχάς μικροί και μικρομεσαίοι επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν αρκετοί που ένα έστω μία πρόσκαιρη περικοπή των εσόδων τους θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους δανείων. Επίσης, παρόλο που οι μεγάλες εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες θα είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ένα τέτοιο μέτρο, δεν μπορούν να απεμπολήσουν την υποχρεώση προάσπισης των συμφερόντων των μετόχων τους.

Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης