Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, στο πλαίσιο των κινήσεων της Άγκυρας στα νότια του Καστελλόριζου. Η διπλωματία παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας, με την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, -όπου σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια τη νέα εκδίπλωση του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία τρία 24ωρα- να είναι το πρώτο πεδίο της εν λόγω δοκιμασίας.
Σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι περισσότερο από προφανές ότι για τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) η περιοχή δυνητικής κυριαρχίας, σε απόσταση από 6 έως τα 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα είναι πεδίο πιθανής τριβής, σύμφωνα με την Kathimerini.gr. Τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής τουρκικής κίνησης παραμένουν άκρως απόρρητα, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και τη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), το πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η παραβίαση της κυριαρχίας δίχως τη χρήση πολεμικών μέσων. Μόνον εφόσον οι τουρκικές δυνάμεις προχωρήσουν σε χρήση πολεμικής βίας, τότε οι ελληνικές δυνάμεις θα απαντήσουν.
Ενα από τα σταθερά σενάρια τα οποία η Αθήνα εξέταζε ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο είναι εκείνο πιθανής προβοκάτσιας στη Ρω και στη Στρογγύλη, που πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους. Γι’ αυτό τον σκοπό, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας που υπάρχει στην περιοχή, συμμετέχει και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια προώθησης λέμβου με πρόσφυγες ή μετανάστες στη Ρω ή στη Στρογγύλη, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα.
Ακόμα και πριν από την εκκίνηση της νέας κρίσης, στην Αθήνα είχαν εξεταστεί τα σενάρια για την περίπτωση που στις ενέργειές της η Τουρκία θα περιλαμβάνει και πλωτό γεωτρύπανο. Μετά και τις χθεσινές δημόσιες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή του «Γιαβούζ» στις περιοχές που ερευνά (σύμφωνα με την Αγκυρα) το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται σαφές ότι το σενάριο αυτό αποκτά σοβαρές πιθανότητες.
Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα ετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας. Χρονικός ορίζοντας δεν υπάρχει, αν και ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής αναποφασιστικότητας με την περίοδο αβεβαιότητας μέχρι τις αμερικανικές εκλογές ή, ακόμα περισσότερο, μέχρι την ορκωμοσία νέου προέδρου (σε περίπτωση ανάδειξης του Τζο Μπάιντεν) ίσως σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάζεται για τρεις μήνες διαρκούς έντασης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Αθήνα συντηρεί ακόμα αναλογική παρουσία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και τα επιτελεία παραμένουν σε ετοιμότητα για αύξηση ή μείωση, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες.
Διάβημα διαμαρτυρίας από Ελλάδα για τον Δένδια
Σε... τεχνικό λάθος αποδίδουν οι Τούρκοι, το πριστατικό με τον Νίκο Δένδια, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/10/2020) κατά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών από το Ιράκ.
Ειδικότερα, οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα, βορείως της Μοσούλης, στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, το αεροσκάφος που μετέφερε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πίσω στην Αθήνα, μετά το σημαντικό ταξίδι του στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ.
Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν ήδη δώσει.
Μάλιστα η άδεια δόθηκε όταν ο πιλότος του αεροσκάφους μετέφερε στις τουρκικές αρχές ότι λιγοστεύουν τα καύσιμα του αεροπλάνου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά προέβει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα παρείχε εξηγήσεις στον Έλληνα πρέσβη, πριν το διάβημα της Αθήνας, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.
Λίστα κυρώσεων με χρονοδιάγραμμα θέτει η Αθήνα
Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, με ευρωπαϊκές πηγές να παραπέμπουν για το Δεκέμβριο όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων. Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την Παρασκευή, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα θέσει από την αρχή της συνεδρίασης το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως, ότι με βάση τα όσα πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δεκέμβριος μοιάζει πάρα πολύ μακρινός. Η επιδίωξη είναι να επιβληθούν πολύ νωρίτερα κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει στην ίδια τακτική.
www.worldenergynews.gr