Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 4μμ (ώρα Ελλάδας).
Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, με ευρωπαϊκές πηγές να παραπέμπουν για το Δεκέμβριο όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων. Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την Παρασκευή, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα θέσει από την αρχή της συνεδρίασης το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως, ότι με βάση τα όσα πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δεκέμβριος μοιάζει πάρα πολύ μακρινός. Η επιδίωξη είναι να επιβληθούν πολύ νωρίτερα κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει στην ίδια τακτική.
Οι 4 λόγοι για τους οποίους η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία
1. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι σε αντίθεση με την ελληνική επιχειρηματολογία για εσωτερική κατανάλωση, η Τουρκία έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.
Μπορεί να βρίσκεται σε ένταση με την Ελλάδα, οι αρμένιοι να την θεωρούν εχθρική χώρα, Σαουδική Αραβία και Μαρόκο να επιβάλλουν δασμούς σε Τουρκικά προϊόντα, με την Συρία να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση… αλλά στην πράξη η υπόθεση Nagorno Karabakh που αποτελεί αμφισβητούμενη ζώνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν… αναδεικνύει την Τουρκία ως μέρος της λύσης του προβλήματος.
Η Τουρκία ενεπλάκηκε στρατιωτικά στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροπλάνα – drones – στους Αζέρους για να τους βοηθήσουν στις συγκρούσεις κατά των Αρμενίων.
Την ίδια στιγμή το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε την συνδρομή της Τουρκίας και την εμπλοκή της στην ομάδα του Μινσκ που επί 30 χρόνια εξετάζει την σύγκρουση στο Nagorno Karabakh και έχει επικεφαλής την Γαλλία.
Η Τουρκία λοιπόν εμπλέκεται στην σύγκρουση και καθίσταται μέρος της λύσης.
Η ΕΕ αυτό το διέγνωσε έγκαιρα και ζήτησε την συνδρομή της Τουρκίας στην επίλυση της σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh.
Το ίδιο ζήτησε και η Ρωσία του Putin που διατηρεί δεσμούς με την Αρμενία αλλά δεν είναι και εχθρός… με το Αζερμπαϊτζάν.
Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολικό Αιγαίο και ταυτόχρονα να ζητάει από την Τουρκία να διαμεσολαβήσει στο Nagorno Karabakh.
2. Ορισμένοι Τούρκοι επισημαίνουν ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όργανο πειθούς κατά της ΕΕ που χρησιμοποιεί την συνταγή του καρότου και μαστιγίου.
Η ΕΕ γνωρίζει ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί σε ένα τεράστιο θέμα που πανικοβάλλει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Το μεταναστευτικό.
Στην Τουρκία υπάρχουν σχεδόν 3 εκατ μετανάστες ειδικά από την Συρία και η Τουρκία τους έχει κρατήσεις το έδαφος τους.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη υπενθυμίζοντας ότι εξυπηρετεί τα σχέδια της ΕΕ… κρατώντας τους στο έδαφος της.
Η Ευρώπη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει ξανά το θέμα αυτό που προκαλεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική ένταση στους λαούς της Ευρώπης που δεν επιθυμούν τους λαθρομετανάστες.
3.Η Τουρκία έχει ζητήσει από την ΕΕ να εγκαταλείψει την διγλωσσία
Προκύπτει ότι η ΕΕ παίζει σε διπλό ταμπλό, ούτε την Ελλάδα θέλει να αδειάσει, αλλά και ούτε την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία – αλλά και οι ΗΠΑ – μίλησαν για αμφισβητούμενα νερά στο Ανατολικό Αιγαίο και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο κείμενο της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου 2020 ανέφερε… σχέδιο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου με την Τουρκία.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis και ως μέσο πίεσης στην ΕΕ ζητώντας να κλείσουν παλαιές εκκρεμότητες με την Visa, το μεταναστευτικό και νέα κεφάλαια, τελωνειακή ένωση κ.α.
4. Η Τουρκία διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με χώρες της Ευρώπης και ειδικά την Γερμανία στην οποία βρίσκονται σχεδόν 3 εκατ Τούρκοι.
Την ίδια στιγμή ο Erodgan πέραν από την Ρωσία, διευρύνει την συνεργασία του με την Ουκρανία.
Η ηγεσία της Ουκρανίας θα επισκεφθεί την Τουρκία μεταξύ άλλων γιατί θέλει να αγοράσει και 48 drones δηλαδή μη επανδρωμένα πολεμικά αεροπλάνα.
«Παιχνίδια» της Άγκυρας με πλωτό γεωτρύπανο
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα φαίνεται πως δυναμιτίζει το κλίμα, με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.
Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.
Τα ξημερώματα το «Κανουνί», το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» έπλεε νότια του Καστελλόριζου και αυτή την ώρα κατευθύνεται στο στενό μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.
Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων Φατίχ (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν.
Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Φατίχ» και «Γιαβούζ», είναι περίπου 12.000 μέτρα.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr