Τελευταία Νέα

Το «στοίχημα» της Κίνας στις ΑΠΕ και οι αντιφάσεις των πολιτικών της επιλογών

Το «στοίχημα» της Κίνας στις ΑΠΕ και οι αντιφάσεις των πολιτικών της επιλογών
Η κινεζική κυβέρνηση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα έγγραφο πολιτικής «υψηλού επιπέδου», το οποίο παρουσίαζε με ακρίβεια λεπτομερή σχέδια για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας του έθνους

Οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος της Κίνας εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με το φιλόδοξο σχέδιο ουδετερότητας άνθρακα που ανακοίνωσε το Πεκίνο πριν από σχεδόν ένα μήνα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα διπλασιάσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα και θα μειώσει το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2060.

«Η συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική στην Κίνα επικεντρώνεται γύρω από την ανθεκτικότητα της χώρας έναντι των αβεβαιοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε η World Politics Review την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενη στην ενεργειακή ασφάλεια ως «θεμελιώδης εγχώριος στόχος» της Κίνας.

Το σχέδιο

Η κινεζική κυβέρνηση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα έγγραφο πολιτικής «υψηλού επιπέδου», το οποίο παρουσίαζε με ακρίβεια λεπτομερή σχέδια για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας του έθνους. «Η GlobalData Plc προβλέπει ότι η Κίνα θα μεταβιβάσει τη Γαλλία ως τη Νο 2 παγκόσμια παραγωγό πυρηνικής ενέργειας  το 2022 και θα διεκδικήσει την κορυφαία θέση από τις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια μετά», ανέφερε το Bloomberg Green τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο της διττής πρωτοβουλίας της Κίνας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, η χώρα θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια σε ότι αφορά τη βιομηχανία. Οι βιομηχανίες των ΑΠΕ βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε περισσότερες αγροτικές περιοχές στη Βόρεια και Δυτική Κίνα, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μακριά στις μεγάλες πόλεις. Λόγω αυτού του κενού, «η ενέργεια που παρήχθη είτε δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, είτε πολλά εργοστάσια δεν έφτασαν στην πλήρη χωρητικότητά τους και, ως εκ τούτου, την αποδοτικότητα», αναφέρει η World Politics Review.

Η γεφύρωση αυτού του χάσματος δημιουργεί δυσκολίες που είναι γεωγραφικές και πολιτικές», συνεχίζει η έκθεση. «Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων στην Κίνα, όπως οι εταιρείες δικτύου, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι τοπικές κυβερνήσεις, έχουν τις δικές τους προτεραιότητες που δεν συμβαδίζουν πάντα.

Οι αντιφάσεις και ο δρόμος

Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια ωθούν την Κίνα προς την απολιγνιτοποίηση, οι ίδιοι φόβοι σπρώχνουν την χώρα πίσω στον άνθρακα. Αυτή η αντίφαση είναι ενδεικτική ότι ο κύριος στόχος της Κίνας είναι η ασφάλεια και η οικονομία, όχι η κλιματική αλλαγή ή άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το μονοπάτι που η Κίνα αποφασίζει να ακολουθήσει στην ενεργειακή κυριαρχία και ασφάλεια θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι «η Κίνα θα εξάγει ό, τι αναπτύσσει». Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους εκπομπούς ρύπων. Το ερώτημα είναι εάν το Πεκίνο θα κάνει καλό στην υψηλή του υπόσχεση ουδετερότητας άνθρακα, ή εάν η γοητεία του φθηνού και αξιόπιστου άνθρακα θα είναι τελικά πολύ ισχυρή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης