Ενέργεια

Η ΕΕ ετοιμάζει δεσμευτικά ενεργειακά πρότυπα για πράσινα κτίρια

Η ΕΕ ετοιμάζει δεσμευτικά ενεργειακά πρότυπα για πράσινα κτίρια
Τι προβλέπει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει υποχρεωτικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της ανακαίνισης, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στη στρατηγική «Κύμα ανακαίνισης» (“Renovation Wave”), η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την Τετάρτη, ως προτεραιότητα στο σχέδιό της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο το μπλοκ στο μηδέν έως το 2050.
Τα ενεργειακά κτίρια, πολλά από τα οποία θερμαίνονται από ορυκτά καύσιμα, παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της Ένωσης. Τα περισσότερα από τα σημερινά κτίρια θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται το 2050 - αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους πράσινους στόχους της ΕΕ, εκτός εάν αναβαθμιστούν.

«Ο στόχος είναι τουλάχιστον ο διπλασιασμός του ετήσιου ρυθμού ανακαίνισης ενέργειας των οικιστικών και μη οικιστικών κτιρίων έως το 2030», ανέφερε το προσχέδιο.

Ενεργειακή αναβάθμιση του 1% των κτιρίων ετησίως

Προς το παρόν, περίπου το 11% των υπαρχόντων κτιρίων στην ΕΕ ανακαινίζονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι περισσότερες ανακαινίσεις δεν αφορούν την ενεργειακή απόδοση και το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης της ΕΕ παραμένει στο 1%.
Ένας βασικός πυλώνας της νέας στρατηγικής «Κύμα ανακαίνισης» θα είναι η εισαγωγή υποχρεωτικών ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για υπάρχοντα ευρωπαϊκά κτίρια.

Η Επιτροπή θα προτείνει τα πρότυπα το επόμενο έτος, μετά από ανάλυση για να αποφασίσει πότε θα τεθούν σε στάδια και το συγκεκριμένο επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτύχει κάθε κτίριο. Όλοι οι τύποι κτιρίων θα καλύπτονται, σύμφωνα με το προσχέδιο.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε πιο νομικά δεσμευτικά ρυθμιστικά μέτρα», δήλωσε η Louise Sunderland, ανώτερη σύμβουλος στο μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα κανονιστικής βοήθειας, επισημαίνοντας τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στις Κάτω Χώρες, τα οποία έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανακαίνισης για την κοινωνική στέγαση.

Ο στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες κτιρίων να αναβαθμίσουν τα ακίνητα εγκαίρως ώστε να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα, υποστηριζόμενα από οικονομική υποστήριξη από πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ

Ενίσχυση της απασχόλησης μετά την πανδημία

Ο Brook Riley, επικεφαλής των υποθέσεων της ΕΕ για τον κατασκευαστή μόνωσης Rockwool Group, δήλωσε ότι το 2030 θα ήταν μια ιδανική ημερομηνία για την επιβολή ενός προτύπου ΕΕ, προκειμένου να δοθεί στους επενδυτές και στους ιδιοκτήτες κτιρίων χρόνος προετοιμασίας.

Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την απασχόληση μετά την πανδημία, προσθέτοντας επιπλέον 160.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα της ΕΕ έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο. «Είναι μια μηχανή δημιουργίας θέσεων εργασίας», είπε ο Riley.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης