Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Αντιδρούν μεγάλοι ξένοι επενδυτές στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υφιστάμενα έργα

ΑΠΕ: Αντιδρούν μεγάλοι ξένοι επενδυτές στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υφιστάμενα έργα
Κλίμα αναστάτωσης μεταφέρουν και funds του εξωτερικού στις επικοινωνίες τους με εγχώριους «παίκτες» του κλάδου
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά των ΑΠΕ, με τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, περί σκέψεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ήδη λειτουργούντα έργα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια αυτά έχουν βγει και εκτός συνόρων, προκαλώντας την αντίδραση μεγάλων ξένων επενδυτών, οι οποίοι διαθέτουν ήδη χαρτοφυλάκια σταθμών στην Ελλάδα. Επίσης, ανησυχία εκφράζουν και fund του εξωτερικού που έχουν χρηματοδοτήσει μονάδες ΑΠΕ στη χώρα μας, και τα οποία έχουν επικοινωνήσει με εγχώριους «παίκτες» του κλάδου, στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν κατά πόσο έχουν βάση αυτά τα σενάρια.

Παρενέργειες στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων

Σύμφωνα με πηγές που διατηρούν ανοικτούς δίαυλος επικοινωνίας με μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ του εξωτερικού οι οποίες δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας, μία κοινή παράμετρος των αντιδράσεων αφορά το γεγονός ότι, ακόμη κι αν έχει περιορισμένη χρονικά διάρκεια, τυχόν επιβολή εισφοράς θα μεταβάλει στην πράξη τους όρους των συμβάσεων εγγυημένων τιμών, τις οποίες έχουν συνάψει οι παραγωγοί με την ελληνική πολιτεία.

Επομένως, οι επενδυτές υποστηρίζουν πως εκ των πραγμάτων θα πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι διάλογος, πριν από τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης.

Από την άλλη πλευρά, όπως συμπληρώνουν, στην πλειονότητά τους τα έργα αυτά έχουν υλοποιηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Επομένως, ένα έστω πρόσκαιρο «ψαλίδισμα» των εσόδων από την παραγωγή τους, θα προκαλέσει παρενέργειες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

Την ίδια στιγμή, είναι περίπου απίθανο τα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού να δεχθούν να αναπροσαρμόσουν τις δανειακές τους συμβάσεις, στη βάση της κίνησης της ελληνικής πολιτείας.

«Πάγωμα» νέων επενδύσεων

Παράλληλα, οι περισσότερες μεγάλες ξένες εταιρείες σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες «πράσινες» επενδύσεις που προορίζουν για την Ελλάδα, κατά ένα σημαντικό ποσοστό από τα έσοδα των υφιστάμενων μονάδων τους στη χώρα μας.

Επομένως, οποιαδήποτε περικοπή αυτών των εσόδων στην καλύτερη περίπτωση θα «παγώσει» για σεβαστό χρονικό διάστημα την υλοποίηση των νέων επενδυτικών τους πλάνων, σε μία εποχή μάλιστα όπου η χώρα μας στοχεύει να επιταχύνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τα αίτια που το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ ανέρχεται ήδη σε τριψήφιο νούμερο, ορισμένοι επενδυτές του εξωτερικού επισημαίνουν πως δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Αντίθετα, σημειώνουν πως στην κίνηση αυτή επέδρασε πολλαπλασιαστικά η μείωση της ζήτησης ρεύματος λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, σε συνδυασμό με τις χαμηλές διεθνείς τιμές LNG που προκάλεσαν την κατάρρευση της ΟΤΣ.

Επομένως, όπως προσθέτουν, το ΥΠΕΝ όντως δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως οι κραδασμοί στον ΕΛΑΠΕ από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα έπαιρναν χαρακτήρα χιονοστιβάδας μέσα σε λίγους μόλις μήνες, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως η περικοπή του ΕΤΜΕΑΡ βγαίνει έξω από το κάδρο των παραγόντων που οδήγησαν στη σημερινή «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης