Ενέργεια

Η ICE ξεκινά την διαπραγμάτευση συμβολαίων πετρελαίου Murban της ADNOC στις αρχές του 2021

Η ICE ξεκινά την διαπραγμάτευση συμβολαίων πετρελαίου Murban της ADNOC στις αρχές του 2021
Το ICE Murban Futures θα είναι ένα συμβόλαιο για φυσική παράδοση στο Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Intercontinental Exchange Inc. (ICE) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 12/10/2020 ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει το ICE Futures Abu Dhabi (IFAD) και να διαπραγματευτεί συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Murban στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) ανακοίνωσε πέρυσι ότι η ναυαρχίδα της, το αργό πετρέλαιο Murban, θα διαπραγματεύεται σε ένα νέο τοπικό χρηματιστήριο, το IFAD, το οποίο θα ανήκει στο Αμπού Ντάμπι, αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες και το ICE, για εγχώριαδιαπραγμάτευση στο Brent αργό LCOc1.

«Το ICE Murban Futures θα είναι ένα συμβόλαιο για φυσική παράδοση στο Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σε δωρεάν βάση (FOB)», ανέφερε η ανακοίνωση του ICE.
Το συμβόλαιο «θα συμπληρωθεί με μια σειρά παραγώγων που διακανονίζονται με μετρητά τα οποία το IFAD σκοπεύει να ξεκινήσει για την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Συμβόλαιο

Το νέο συμβόλαιο θα δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σημείο αναφοράς στο πρότυπο της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιείται πιο συχνά, το σημείο αναφοράς Ντουμπάι / Ομάν που λειτουργεί από το Dubai Mercantile Exchange (DME) και διαπραγματεύεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της CME.

Το ICE είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να ξεκινήσει το νέο IFAD το πρώτο εξάμηνο του 2020 για να φιλοξενήσει το Murban, αλλά το σχέδιο καθυστέρησε εν αναμονή των κανονιστικών εγκρίσεων εν μέσω των τρεχουσών αβέβαιων συνθηκών της αγοράς.Στις εταιρείες που συμφώνησαν να γίνουν συνεργάτες στο χρηματιστήριο περιλαμβάνονται η BP, Total, Inpex, Vitol, Shell, Petrochina, η κορεατική GS Caltex , η ιαπωνική JXTG και η ταϊλανδέζικη PTT.

Η παραγωγή ελαφρού αργού Murban είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd). Τα ΗΑΕ έχουν πουλήσει παραδοσιακά πετρέλαιο απευθείας στους καταναλωτές, κυρίως στην Ασία, με βάση την αναδρομική τιμολόγηση και όχι τις προθεσμιακές τιμές που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί πετρελαίου σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό των Εξαγωγών Χωρών Πετρελαίου πίσω από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, αντλεί περίπου 2,5 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια bpd, που παράγονται κυρίως από την ADNOC.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης