Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής η σοβαρή κλιμάκωση της Τουρκίας

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής η σοβαρή κλιμάκωση της Τουρκίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 
Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.
 
Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Δήλωση Δένδια, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου. Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ξεκίνησε ξανά από το πρωί τη Δευτέρας το Oruc Reis

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης