Επικαιρότητα

Πέτσας: Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis- Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μichel

Πέτσας: Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis- Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μichel
Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις
Νέος γύρος διπλωματικών επαφών ξεκινά από σήμερα, μετά την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις, κοντά στο Καστελόριζο. Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο πρωθυπουργός θα έχει αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για να του θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν αφενός στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και αφετέρου στην έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.
Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στο μεταξύ, αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, κ. François-Philippe Champagne και στις 7 το απόγευμα τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας υπογραμμίζοντας την αναξιοπιστία της προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα σημείωσε ότι το εν λόγω Συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. «Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απαιτείται η ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων», κατέληξε.

Ελληνική αντι-navtex: Παράνομη η τουρκική Navtex, που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αντι-navtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex, εξέδωσε η ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Αναλυτικά, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Όρουτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική ναυτική οδηγία αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Ορούτς Ρέις έχει αναχωρήσει από το ναύσταθμο της Αττάλειας, με κατεύθυνση πιθανότατα την περιοχή που έχει δεσμεύσει με τη Navtex, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πλοία.

Από την πλευρά της,το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχουν δοθεί οι ανάλογες οδηγίες από τον Αρχηγό.

Ακολουθεί η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

Ι.Ι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης