Αίσιο τέλος θα έχει η απεργιακή κινητοποίηση του νορβηγικού συνδικαλιστικού σωματείου Lederne που είχε ως αποτέλεσμα η Εquinor να προχωρήσει σε ελεγχόμενο κλείσιμο των πεδίων Gudrum, Gina Krog, Kvitebjorn, Valemon.
Αυτές οι εγκαταστάσεις αντλούν περίπου 130.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Ο επερχόμενος διακανονισμός λοιπόν θα αποτρέψει, σύμφωνα με το energyvoice.com, το κλείσιμο την επόμενη εβδομάδα του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της Νορβηγίας, της μονάδας Johan Sverdrup των 460.000 βαρελιών την ημέρα.
Μια νέα, μόνιμη συμφωνία για τους εργαζόμενους είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο, δήλωσε ο Audun Ingvartsen, ηγέτης της Ένωσης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος με τη συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η απεργία θα λήξει αμέσως.
Η Νορβηγία αντλεί πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως - μισό με τη μορφή αργού και μισό με τη μορφή φυσικού αερίου- γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικότατο παγκόσμιο προμηθευτή ενέργειας.
Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι έξι νορβηγικές υπεράκτιες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου βγήκαν off την περασμένη εβδομάδα, αλλάζει προς το παρόν τις ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 43 εργαζόμενοι της ένωσης Lederne προχώρησαν σε απεργία μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την NOG -τη Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου- με θέμα την αύξηση των μισθών.
Την επομένη, 126 επιπλέον μέλη των συνδικάτων εισήλθαν στην απεργία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των απεργών εργαζομένων που εκπροσωπεί η Lederne στο 10%.
Σύμφωνα με τη NOG, η απεργία θα μειώσει τη συνολική ικανότητα παραγωγής της Νορβηγίας λίγο πάνω από 330.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ήτοι περίπου το 8% της συνολικής παραγωγής.
Άλμα 10% στην τιμή του πετρελαίου
Άλμα της τάξης του 10% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εμφανίζοντας τα υψηλότερα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, ως απόρροια της καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και της απεργίας των εργαζομένων στα κοιτάσματα της Νορβηγίας.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την εβδομαδιαία άνοδο τόσο των συμβολαίων WTI όσο και των συμβολαίων Brent κατά 10%, με τις τιμές των βαρελιών να διαμορφώνονται άνω των 41 και των 43 δολαρίων, αντίστοιχα.
www.worldenergynews.gr