Από αναλογιστική μελέτη του ΣΠΕΦ προκύπτει πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ήταν εξ’ αρχής απολύτως εσφαλμένη και δεν υπήρχε ουδεμία ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται.
Το Υπουργείο Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 να αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), απ' όπου δηλαδή πληρώνεται η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη συνέχεια διαμορφώνει μία περιρρέουσα ρητορική πως δήθεν η κρίση του COVID-19 ευθύνεται για την εκτροπή των αποτελεσμάτων του ΕΛΑΠΕ. Υπό το φως αυτό, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προέβη σε αναλογιστική μελέτη – μοντελοποίηση σεναρίων για την διερεύνηση του κατά πόσο ευθύνεται η πανδημία για την κατάσταση αυτή και πόσο η συντελεσθείσα μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Από την παρούσα λοιπόν ανάλυση προκύπτει πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ήταν εξ’ αρχής απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ουδεμία ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται. Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID-19 καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του μαξιλαριού που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται.
Αναλυτικά:
Με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19, αλλά χωρίς την κρίση του COVID-19, παρακάτω ερευνάται ποια θα ήταν η εικόνα του ΕΛΑΠΕ. Για να διερευνηθεί αυτό, θα χρειαστεί καταρχήν να προσδιοριστεί ποια θα ήταν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από την χονδρεμπορική αγορά αν σε αυτήν δεν είχε υποστεί καθίζηση η ΟΤΣ λόγω του COVID, αλλά όχι μόνο. Κρίσιμο είναι να μην χρεωθεί στην πανδημία η ούτως ή άλλως χαμηλότερη ΟΤΣ η οποία άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από τον Νοε-Δεκ του 2019 αλλά και στην αρχή του 2020, ήτοι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά και μέρος του Μαρτίου που δεν υπήρχε ακόμη κορονωϊός στη χώρα και έτσι να μην λειτουργήσει η πανδημία ως «πλυντήριο» εσφαλμένων προβλέψεων του ΔΑΠΕΕΠ σχετικά με την ΟΤΣ στην κατάρτιση του δελτίου ΕΛΑΠΕ για το 2020.
Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) στο Έκθεμα 3 παρατηρούμε πως η ΟΤΣ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020 κινήθηκε στο -22% και -29% χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο Μάρτιος κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα μείωσης -27%, ενώ από την εφαρμογή του lockdown και έπειτα οι μήνες Απρίλιος – Μάιος - Ιούνιος παρουσίασαν μείωση -54%, -48% και -50% αντίστοιχα. Εν συνεχεία με την άρση του lockdown και το άνοιγμα της χώρας και του τουρισμού η μείωση της ΟΤΣ επανήλθε στα επίπεδα του -30%, δηλαδή περίπου εκεί που ξεκίνησε η χρονιά χωρίς COVID.
Έκθεμα 3 – Μέση ΟΤΣ και μεταβολές
Για να προσομοιώσουμε τα υλοποιημένα ή/και προβλεπόμενα για το υπόλοιπο του 2020 έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τον ΗΕΠ στα επίπεδα που αυτά θα ήταν αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα χρειαστεί να υποθέσουμε καταρχήν ποια μπορεί να ήταν η ΟΤΣ το 2020 χωρίς COVID. Με βάση τα δεδομένα για Ιανουάριο-Φεβρουάριο από το δελτίο του ΕΧΕ αλλά και μέρος του Μαρτίου χωρίς lockdown εκκινούμε με την υπόθεση πως η ΟΤΣ το 2020 χωρίς COVID θα ήταν στο -25% σε σχέση με το 2019 (αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ για μεσοσταθμική τιμή της στα 64 ευρώ/MWh το 2020).
Έτσι τα υλοποιημένα ή/και προβλεπόμενα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από ΗΕΠ που αναφέρονται στο πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ για κάθε μήνα από τον Μάρτιο 2020 και μετά που άρχισε να επιδρά η πανδημία στη χώρα μας, αρχικά θα τα ανάγουμε σε όρους ΟΤΣ 2019, διαιρώντας τα με τον συντελεστή (1- deviation), όπου deviation είναι η μηνιαία μείωση της ΟΤΣ μεταξύ 2020 και 2019 που δίνει το δελτίο του ΕΧΕ και εν συνεχεία θα τα πολλαπλασιάσουμε με τον συντελεστή 0,75 ώστε να τα προσαρμόσουμε στα χαμηλότερα επίπεδα που ούτως ή άλλως φαίνεται πως θα ήταν η ΟΤΣ χωρίς COVID για φέτος σύμφωνα με την εικόνα του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου αλλά και μέρους του Μαρτίου πριν το lockdown.
Σε ότι αφορά την εθνική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία πολλαπλασιαζόμενη με τους μοναδιαίους συντελεστές ΕΤΜΕΑΡ δίνει τα αντίστοιχα έσοδα στον ΕΛΑΠΕ, θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τα υλοποιημένα έσοδα των μηνών του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο για συνθήκες χωρίς COVID. Τα μετέπειτα έσοδα των μηνών Αυγ-Δεκ 2020 δεν θα τα αναπροσαρμόσουμε (αυξήσουμε) γιατί ο ΔΑΠΕΕΠ στο δελτίο ΕΛΑΠΕ ούτως ή άλλως θεωρεί την κατανάλωση ίδια με πέρυσι στις 51 TWh. Σύμφωνα με το δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 6μηνο Μαρτ-Αυγ 2020 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά -6,6% στο σύστημα και το δίκτυο. Έτσι για τους υλοποιημένους μήνες Μαρτ-Ιουλ του πρόσφατου δελτίου ΕΛΑΠΕ θα αναπροσαρμόσουμε (αυξήσουμε) τα εμφανιζόμενα έσοδα ΕΤΜΕΑΡ κατά 6,6%. Από τον Αύγουστο και μετά δεν θα τα αναπροσαρμόσουμε, διότι αφορούν πρόβλεψη κατανάλωσης του ΔΑΠΕΕΠ στα περυσινά επίπεδα (51TWh).
Τέλος σε ότι αφορά τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων CO2, σύμφωνα με το δελτίο ΕΛΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ οι μεσοσταθμικές τιμές έχουν ως εξής:
Έκθεμα 4 – Μέση τιμή δικαιωμάτων CO2
Φαίνεται δηλαδή πως η κρίση του COVID επηρέασε κατά ένα ποσοστό -20% τις τιμές προς τα κάτω για τους μήνες Μαρτ-Απρ-Μαι-Ιουν αλλά όχι παραπέρα. Θα αναπροσαρμόσουμε λοιπόν αυξητικά κατά 20% τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από δικαιώματα CO2 για τους μήνες αυτούς πάνω στα υλοποιημένα έσοδα, ώστε να προσομοιώσουμε συνθήκες χωρίς COVID.
Τρέχοντας το μοντέλο υπό τις ανωτέρω συνθήκες η εικόνα για τον ΕΛΑΠΕ προκύπτει έλλειμμα στο τέλος του 2020 στα -61 εκατ. ευρώ όπως φαίνεται στο Έκθεμα 5, χωρίς να αφαιρεθεί το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να διατηρείται. Συνυπολογιζόμενο και αυτό, το σωρευτικό έλλειμμα φθάνει τα -131 εκατ. ευρώ.
Έκθεμα 5 - Εξέλιξη σωρευτικού αποτελέσματος χωρίς COVID αλλά με μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και χωρίς το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ.
Συμπέρασμα
Από την ανωτέρω ανάλυση-μοντελοποίηση φαίνεται πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που συντελέστηκε με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 ήταν απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί χωρίς COVID τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.
Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. αν αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την μελέτη του ΣΠΕΦ
www.worldenergynews.gr