Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έρχεται το «κλείδωμα» τιμής αναφοράς έργων ΑΠΕ με τη δήλωση ετοιμότητας

Έρχεται το «κλείδωμα» τιμής αναφοράς έργων ΑΠΕ με τη δήλωση ετοιμότητας
Με τη σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ, η ολοκλήρωση των έργων θα βεβαιώνεται από πιστοποιημένο μηχανικό του ΤΕΕ
Ευήκοα ώτα βρήκε στο ΥΠΕΝ η θέση του ΔΕΔΔΗΕ για απεμπλοκή της τιμής αναφοράς από την ηλέκτριση των έργων ΑΠΕ, κάτι που αποτελούσε παράλληλα πάγιο αίτημα και των φορέων ΑΠΕ.

Έτσι, με μία από τις τροπολογίες που κατέθεσε χθες το υπουργείο στο νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, ανοίγει ο δρόμος ώστε η τιμή να οριστικοποιείται με βάση τον χρόνο ολοκλήρωσης των μονάδων, ο οποίος θα βεβαιώνεται με την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, η σχετική δήλωση θα συντάσσεται από πιστοποιημένο τεχνικό του ΤΕΕ.

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, ο Διαχειριστής είχε αποστείλει από το καλοκαίρι επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνηγορώντας στην αλλαγή του σχετικού καθεστώτος. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι εντονότερο στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, με δεδομένο εξάλλου ότι έχει να διεκπεραιώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, από μικρές μονάδες ΑΠΕ.

Επίσης, πέρα από τους υπόλοιπους ανασταλτικούς παράγοντες (υποστελέχωση ή και τυχόν έλλειψη υλικών), ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πως, για τη σύνδεση μίας νέας μονάδας ΑΠΕ, θα πρέπει να θέσει εκτός λειτουργίας το δίκτυο διανομής στην περιοχή, διακόπτοντας έτσι την ηλεκτροδότηση των παρακείμενων κατοικιών ή επιχειρήσεων. Κάτι που σημαίνει πως πρέπει να ομαδοποιεί ανά περιοχή τις ηλεκτρίσεις, γεγονός που επιτείνει τις καθυστερήσεις.

Επενδυτική ορατότητα

Την ίδια στιγμή, η συσχέτιση της σχετικής προθεσμίας με την πιστοποιημένη ολοκλήρωση των έργων είχε τεθεί επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΠΟΣΠΗΕΦ, με δεδομένο ότι χρόνος ηλέκτρισης βρίσκεται εν πολλοίς έξω από τη σφαίρα ευθύνης του επενδυτή.

Αυτό σήμαινε ότι μπορεί να μειωνόταν η τιμή αναφοράς του έργου του, αν επρόκειτο για μονάδα εκτός διαγωνισμών, ή να την έχανε εντελώς αν είχε κατακυρωθεί μέσω διαγωνισμού. Επομένως, με βάση την Ομοσπονδία, με τη δήλωση ετοιμότητας θα δοθεί επαρκής ορατότητα στους μικρομεσαίους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια τιμή θα ισχύσει για το πάρκο που κατασκευάζουν, ενώ θα εκλείψει το ενδεχόμενο να «τιμωρηθούν», χωρίς υπαιτιότητά τους, με μείωση της τιμής αναφοράς, όταν έρχεται η ώρα της σύνδεσης στο δίκτυο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στη Βουλή, με αυτό τον τρόπο κατ΄ αρχάς θα αφαιρεθεί μία σημαντική πίεση που δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω της πλημμυρίδας αιτήσεων, τη στιγμή που λόγω φόρτου εργασίας και ελλείψεως προσωπικού, αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης