ΑΠΕ: Επιστολή ΔΕΔΔΗΕ σε ΥΠΕΝ για «κλείδωμα» τιμής με τη δήλωση ετοιμότητας, αντί με την ηλέκτριση των έργων

ΑΠΕ: Επιστολή ΔΕΔΔΗΕ σε ΥΠΕΝ για «κλείδωμα» τιμής με τη δήλωση ετοιμότητας, αντί με την ηλέκτριση των έργων
Θετική ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στο αίτημα της ΠΟΣΠΗΕΦ για την ανάγκη επενδυτικής ορατότητας στον κλάδο των ΑΠΕ
Ευήκοα ώτα βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες στον ΔΕΔΔΗΕ το αίτημα της ΠΟΣΠΗΕΦ για την απεμπλοκή του «κλειδώματος» της τιμής αναφοράς από την ηλέκτριση των νέων σταθμών ΑΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία υποστηρίζει πως θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υπό το οποίο οριστικοποιούν την αποζημίωσή τους οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες. Στο νέο καθεστώς, όπως προτείνει, η χρονική προθεσμία για την κατακύρωση της τιμής αναφοράς θα πρέπει να αφορά την πιστοποιημένη ολοκλήρωση ενός έργου, και όχι την ηλέκτρισή του.

Με την κίνηση αυτή, ο ΔΕΔΔΗΕ συμπλέει με την Ομοσπονδία για την ανάγκη αποκατάστασης της επενδυτικής ορατότητας στον κλάδο. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του χθες (6/06) στο WorldEnergyNews ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παναγής, η πρόταση της ΠΟΣΠΗΕΦ είναι η τιμή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού να «κλειδώνει» με την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας. Δήλωση η οποία θα επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ, στελέχη του οποίου θα εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση.

Όπως είναι γνωστό, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ένα έργο ΑΠΕ έχει κατακυρώσει τιμή αναφοράς, δηλαδή είτε εκτός διαγωνισμού είτε με τη συμμετοχή σε δημοπρασία, με βάση το σημερινό καθεστώς χάνει την αποζημίωσή του αν δεν ηλεκτρισθεί εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας. Ωστόσο, ο χρόνος ηλέκτρισης βρίσκεται εν πολλοίς έξω από τη σφαίρα ευθύνης του επενδυτή.

«Παράθυρο» για ανάληψη περισσότερων έργων σύνδεσης

Έτσι, για παράδειγμα, ακόμη και αν μια μονάδα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα, είναι πιθανό να χάσει τη σχετική προθεσμία λόγω καθυστέρησης του Διαχειριστή. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο επενδυτής δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων σίγουρος για τους οικονομικούς όρους με τους οποίους θα λειτουργεί τελικά το έργο του.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι εντονότερο στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, με δεδομένο εξάλλου ότι έχει να διεκπεραιώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων σύνδεσης στο δίκτυο διανομής, από μικρές μονάδες ΑΠΕ. Επίσης, πέρα από τους υπόλοιπους ανασταλτικούς παράγοντες (υποστελέχωση ή και τυχόν έλλειψη υλικών), ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πως, για τη σύνδεση μίας νέας μονάδας ΑΠΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή λειτουργίας του δικτύου διανομής στην περιοχή, διακόπτοντας έτσι την ηλεκτροδότηση των παρακείμενων κατοικιών ή επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απεμπλοκή της τιμής αναφοράς από την ηλέκτριση θα περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται ο Διαχειριστής από τους επενδυτές ΑΠΕ, για την ηλέκτριση των έργων τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να επαναδιεκδικήσει ένα σημαντικό ποσοστό έργων σύνδεσης νέων μονάδων, τα οποία αυτή τη στιγμή πολλοί επενδυτές αναθέτουν σε ιδιώτες εργολάβους, ώστε να επισπεύσουν τη διαδικασία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης