Νέος παίκτης εισέρχεται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια εν ονόματι NextEra. Ειδικότερα, η εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα έχει ξεπεράσει τον παγκόσμιο πετρελαϊκό γίγαντα ως η πιο πολύτιμη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ σε αγοραία αξία.
Η κεφαλαιοποίηση της NextEra αυξήθηκε στα 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 142 δισεκατομμύρια δολάρια της ExxonMobil, ενώ ξεπέρασε και την Chevron, με την τελευταία να προπορεύεται της Exxon.
Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της συρρίκνωσης του ενεργειακού γίγαντα του Τέξας, μετά και την αφαίρεση της μετοχής της από τον δείκτη Dow Jones ύστερα από περισσότερα από 90 χρόνια.
Επίσης, χαρακτηριστική η προτροπή των αναλυτών της Morgan Stanley σε Exxon και Chevron για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Περί NextEra
Η NextEra που δημιουργήθηκε το 1925 στην Φλόριντα, όπου συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρισμό σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, επενδύει στην ηλιακή και αιολική ενέργεια από το 1990. Πλέον, με τα τεχνολογικά άλματα στις ΑΠΕ, οι επενδύσεις της αποδίδουν.
«Η εναλλακτική ενέργεια γίνεται τώρα πιο ανταγωνιστική σε σχέση ε τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άνθρακα και φυσικού αερίου», δήλωσε ο McNally.
Η NextEra είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και επενδύουν όλο και περισσότερο σε εταιρείες που υιοθετούν την ιδέα ότι οι ΑΠΕ θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ενεργειακή εξίσωση.
Η κακή εικόνα της ExxonMobil
Η πανδημία του κορωνοϊού επισκίασε τα πάντα και μαζί τις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο πετρελαϊκός γίγαντας επένδυσε σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2017 και 2019, με το 1/3 να αφορά επενδύσεις σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ.
H ζημιά που υπέστη ο κλάδος του πετρελαίου είναι ανεπανόρθωτη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ισχυροί «παίκτες» της αγοράς να έχουν πάρει την κατιούσα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters και της Wall Street, ενδεικτική περίπτωση αυτής της κατάστασης είναι η Exxon Mobil. Η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία των ΗΠΑ συγκεντρώνει τεράστιες πιθανότητες ελλείμματος έως και 48 δισ. δολ έως το 2021. Πρόκειται για μια ζοφερή συνθήκη, η οποία «απαιτεί βαθιές περικοπές στο προσωπικό της και τα έργα της».
Η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία των ΗΠΑ συγκεντρώνει τεράστιες πιθανότητες ελλείμματος έως και 48 δισ. δολ έως το 2021. Πρόκειται για μια ζοφερή συνθήκη, η οποία «απαιτεί βαθιές περικοπές στο προσωπικό της και τα έργα της».
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Exxon Mobil είχε καταστεί συνώνυμο της επιτυχίας, καθώς είχε καταφέρει να αποκομίζει τεράστια κέρδη, χάρη στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αργού. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία δανείστηκε φέτος 23 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, διπλασιάζοντας σχεδόν το οφειλόμενο χρέος της. Τον Ιούλιο, δημοσίευσε τις πρώτες τριμηνιαίες απώλειες back-to-back. Αντιμετωπίζει μια απώλεια 1,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv, εξαιρουμένων των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή της μείωσης.
Από τον Ιανουάριο 2021 οι πρώτες έρευνες στα μπλοκ της Κρήτης από Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ
Το διάστημα Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2021 προβλέπεται να αρχίσουν από την ανάδοχο κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ οι μελέτες στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ενημέρωσαν στελέχη των τριών εταιρειών εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης.
Τα δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην κοινοπραξία οι Total και ExxonMobil συμμετέχουν με 40% έκαστη, ενώ τα ΕΛΠΕ με 20%. Παράλληλα, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός κατέχει τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.
www.worldenergynews.gr