Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι ιστορικές πυρκαγιές του Αμαζονίου απειλούν τις κλιματικές αλλαγές

Οι ιστορικές πυρκαγιές του Αμαζονίου απειλούν τις κλιματικές αλλαγές

Ο Αμαζόνιος από τροπικό δάσος πλησιάζει να μεταμορφωθεί σε σαβάνα

Οι φωτιές που ξεκίνησαν στην περιοχή του Αμαζονίου το 2019 ήταν καταστροφικές. Χιλιάδες πυρκαγιές είχαν κάψει περισσότερα από 7,600 τετραγωνικά χιλιόμετρα πέρσι τον  Οκτώβριο. Το 2020, ωστόσο δεν διαφέρει, με την κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη, αναφέρει το Guardian.

Σύμφωνα με το έργο της NASA, «Global Fire Emissions Database», οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το 2020 ξεπέρασαν αυτές του 2019. Ο αριθμός των πυρκαγιών που καίνε τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκαν 28% τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το ΙΝΡΕ, τον εθνικό οργανισμό διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας.

Παρά την αύξηση των πυρκαγιών, η διεθνής προσοχή έχει μειωθεί το 2020, πιθανώς λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, η υποβάθμιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει βαθιές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια υγεία.

Παγκόσμιες επιπτώσεις στο κλίμα

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καλύπτει περίπου οκτώ εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – μια περιοχή μεγαλύτερη από την Αυστραλία – όπου επεκτείνεται εκπληκτική ποσότητα βιοποικιλότητας.

Οι βασικές ιδιότητες του τροπικού δάσους είναι η εξισορρόπηση του παγκόσμιου άνθρακα απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ακόμα, ο Αμαζόνιος παίζει βασικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο νερού, σταθεροποιώντας το παγκόσμιο κλίμα και τις βροχοπτώσεις. Εννέα εθνικά δίκτυα εγχώριων περιοχών έχουν προστατεύσει τεράστια ποσότητα βιοποικιλότητας και πρωτογενή δάση.

Ωστόσο από το 2019, αυτά τα εδάφη βρίσκονται υπό την πολιορκία. Αφού εκτιμάται ότι το 17% της δασικής κάλυψης του Αμαζονίου έχει καεί από τη δεκαετία του 1970, όταν ξεκίνησαν οι τακτικές μετρήσεις και ο Αμαζόνιος ήταν άθικτος.Καθώς το τροπικό δάσος εκτοξεύει την βιομάζα μέσω της αποψίλωσης των δασών, χάνει την ικανότητά του να συλλάβει άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει άνθρακα μέσω της καύσης.

Εάν οι ετήσιες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο, δεν περιοριστούν, θα εξελιχθεί σταδιακά από νεροχύτης σε βρύση άνθρακα, απελευθερώνοντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι δεσμεύει.

Ενώ οι παγκόσμιες επιπτώσεις είναι τρομερές, οι τοπικές επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών είναι επίσης σημαντικές. Η επίμονη κακή ποιότητα του αέρα, η οποία εκτείνεται πολύ στη Βραζιλία, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.Πολλοί ερευνητές προβλέπουν ότι η αποψίλωση των δασών ωθεί τον Αμαζόνιο σε ένα σημείο ανατροπής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης