Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνίες Κύπρου και Αιγύπτου για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο, ναυτιλία, μεταφορές

Συμφωνίες Κύπρου και Αιγύπτου για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο, ναυτιλία, μεταφορές
Την ικανοποίηση του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα των υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα τη συμφωνία που υπογράφηκε για τη δημιουργία αγωγού και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ.Χ.Γεωργιάδης
Συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς της ενέργειας, της εμπορικής ναυτιλίας, των μεταφορών, υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη και την Υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Σαχάρ Νασρ.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη καταγράφει τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς, όπως αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, των μεταφορών, της γεωργίας, της ιχθυοκαλλιέργειας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, αλλά και σε νέους τομείς, όπως της έρευνας, της προστασίας των αρχαιοτήτων, του περιβάλλοντος και των επενδύσεων.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες, στο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, όπου, ειδικότερα, υπεγράφησαν το Πρωτόκολλο της 2ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Εργασίας, Συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Agreement on the protection and return of stolen or illicitly imported, exported or transferred cultural heritage), Μνημόνιο Συνεργασίας για ενίσχυση των διμερών επενδυτικών σχέσεων και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Αιγυπτιακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών.

Υδοργονάνθρακες και φυσικό αέριο

«Σημειώσαμε με ικανοποίηση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα των υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα τη συμφωνία που υπογράφηκε για τη δημιουργία αγωγού και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» προς την ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Οπως σημείωσε, «θεωρούμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο ως στρατηγικής σημασίας, θεωρούμε την Αίγυπτο έναν πολύτιμο συνεργάτη και παραμένουμε δεσμευμένοι για την περαιτέρω επέκταση και ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων και στενών δεσμών μας και σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αυτή η στενή συνεργασία υποστηρίχτηκε μέσα από την ισχυρή πολιτική και προσωπική σχέση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου Σίσι, που οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Κοινά τουριστικά πακέτα για κρουαζιέρες και επενδύσεις

Ο κ.Γεωργιάδης είπε ακόμη, ότι στον τομέα του τουρισμού προωθούνται κοινά τουριστικά πακέτα για κρουαζιέρες, μία εκ των οποίων είναι η «Μέγας Αλέξανδρος», που θα πραγματοποιεί σταθμούς στα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Βηρυτού, της Λεμεσού, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ηρακλείου.
Σημείωσε δε ότι επιδιώκεται η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς απασχολεί ιδιαίτερα τις δύο χώρες και γι` αυτό το σκοπό συνομολογήθηκε για πρώτη φορά ειδική συμφωνία.
Επιπρόσθετα, όπως είπε ο Υπουργός, το Πρωτόκολλο καταγράφει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον επιχειρηματικό κόσμο για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Κύπρο και Αίγυπτο.
«Οι δύο κυβερνήσεις υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Κύπρο και γι` αυτό έχουν εντάξει κάτω από το Πρωτόκολλο, τόσο το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τα δύο επιμελητήρια όσο και το Μνημόνιο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Σαχάρ Νασρ, τόνισε πως «θεωρούμε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και βασικό εταίρο για την ανάπτυξη» και υπογράμμισε ότι η υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει και επιβεβαιώνει την πολιτική και οικονομική δέσμευση που υπάρχει στο ανώτατο επίπεδο από πλευράς των δύο χωρών.
"Αυτή είναι μόνο η αρχή για μια δυνατή στρατηγική συνεργασία", τόνισε.

Από πλευράς του ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, τόνισε ότι η Συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία υπέγραψε από πλευράς Κύπρου, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο πεδίο.
Πηγή:Φιλελεύθερος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης