Εξοικονομώ

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: «Στον αέρα» εντός εβδομάδας οι τεχνικές οδηγίες του Προγράμματος

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: «Στον αέρα» εντός εβδομάδας οι τεχνικές οδηγίες του Προγράμματος
Στόχος να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος προετοιμασίας στους ενδιαφερόμενους, ενόψει της «πρεμιέρας» τον Νοέμβριο
Σε δύο «κύματα» θα δημοσιευθεί από το ΥΠΕΝ ο Οδηγός του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, ξεκινώντας από το τεύχος των τεχνικών οδηγιών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να «βγουν στον αέρα» αυτή την εβδομάδα.

Με δεδομένο ότι οι τεχνικές οδηγίες είναι απαραίτητες για τη σύνταξη των αιτήσεων προς ένταξη στο πρόγραμμα, με την άμεση δημοσίευσή τους στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους, ώστε να προετοιμαστούν για την υπαγωγή τους.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου για τις πρώτες Περιφέρειες. Νωρίτερα από την «πρεμιέρα», θα δημοσιευθεί ο Οδηγός στην πλήρη μορφή του.

Μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση 50.000 €

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και δαπάνες για ενεργειακή αυτονομία καθώς και εγκατάσταση «έξυπνων» αυτοματισμών. Επίσης, προβλέπει αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Η επιλεξιμότητα των δαπανών του Προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη Κwh. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις € 80.000.

Επιχορήγηση έως και 85%

Το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%. Πιο συγκεκριμένα, οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του Προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση είναι:

pinexi
Λόγω των οικονομικών δυσχερειών που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού προστίθεται επιπλέον +10% (COVID-19 premium) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021. Επίσης, για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης (Ενεργειακό premium), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β ενεργειακή κατηγορία.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης