Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΣΠΕΦ: Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός εγγυήσεων από τους Προμηθευτές που εισηγείται ο ΔΑΠΕΕΠ

ΣΠΕΦ: Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός εγγυήσεων από τους Προμηθευτές που εισηγείται ο ΔΑΠΕΕΠ
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, με τον προτεινόμενο μηχανισμό προαλείφονται εγγυήσεις συντριπτικά χαμηλότερες των πόρων ΕΛΑΠΕ που οφείλουν να αποδίδουν οι περισσότεροι Προμηθευτές
Ο μηχανισμός εγγυήσεων που προτείνει ο ΔΑΠΕΕΠ δεν διασφαλίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του (δηλαδή προς τους συμβαλλόμενους μαζί του παραγωγούς ΑΠΕ) σε περίπτωση μη απόδοσης από τους Προμηθευτές πόρων του ΕΛΑΠΕ (λ.χ. ΕΤΜΕΑΡ), όπως παραγγέλνει ο Νόμος.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, τποθετούμενος στη σχετική εισήγηση του Διαχειριστή, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ΡΑΕ για γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ αναφορικά με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για θέσπιση μηχανισμού παροχής εγγυήσεων από τους Προμηθευτές προς τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, μία σημαντική αδυναμία του προτεινόμενου μηχανισμού είναι ότι καθορίζει εγγυήσεις αντιστρόφως ανάλογες προς το ύψος των πόρων υπέρ ΕΛΑΠΕ που αποδίδει ο κάθε Προμηθευτής, Παράλληλα, στην πρόταση δεν περιλαμβάνονται διατάξεις μηχανισμού κατανομής μεταξύ των Προμηθευτών των εκάστοτε τυχόν αθεράπευτα ληξιπρόθεσμων ποσών από πλευράς κάποιου εξ’ αυτών, ούτως ώστε να δύναται προσηκόντως να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ΔΑΠΕΕΠ σε περίπτωση μη απόδοσης πόρων ΕΛΑΠΕ, όπως ορίζει η νομοθετική διάταξη.

«Σε αντιδιαστολή, υπενθυμίζουμε πως για τα κονδύλια εντός ΗΕΠ, υφίσταται ήδη από το 2013 αφενός πλήρης εξασφάλιση ανάκτησης των πόρων μέσω κατάλληλου μηχανισμού εγγυήσεων που καλύπτουν πλήρως τα ανοικτά υπόλοιπα κάθε συμμετέχοντα, αφετέρου δε πρόβλεψη κατανομής του όποιου εναπομείναντος καταλοίπου στους υπόλοιπους Προμηθευτές αν χρειαστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Κομβική στη δεδομένη συγκυρία η διασφάλιση του ταμειακού σκέλους του ΕΛΑΠΕ

Στην τοποθέτησή του ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι ο ΕΛΑΠΕ έχει αρκετές φορές στο παρελθόν ταμειακά θιγεί από παρακράτηση πόρων του (ιδίως του ΕΤΜΕΑΡ) που έχουν μάλιστα εισπραχθεί από τους καταναλωτές. Την άνοιξη του 2017 επί παραδείγματι,το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του δεσπόζοντα Προμηθευτή σε ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΕΛΑΠΕ ήταν περίπου διπλάσιο από το ποσό που αναλογούσε στην τότε δηλούμενη από αυτόν σωρευτική ανεισπραξιμότητα λογαριασμών του εκ μέρους των καταναλωτών.

«Χωρίς να υποτιμούμε τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους νέων και μικρών Προμηθευτών, τον ΕΛΑΠΕ έχει ταμειακά κλονίσει περισσότερο ο δεσπόζων Προμηθευτής της αγοράς, παράγοντα για τον οποίο ο εισηγούμενος από τον ΔΑΠΕΕΠ μηχανισμός εκ της αρχιτεκτονικής του ελάχιστα δύναται να πράξει ώστε να διασφαλιστεί πως θα αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα και στο μέλλον», προστίθεται στην τοποθέτηση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τώρα που το λογιστικό έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ δυστυχώς επανακάμπτει,εξαιτίας αφενός της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ τον Αύγουστο του 2019 με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 κατά ~200 εκατ. ευρώ ετησίως και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και αφετέρου της ραγδαίας πτώσης της ΟΤΣ λόγω μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, της μείωσης της ζήτησης και της εξ’ αυτής απότομης αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων και συνεπώς του Merit Order Effect που μεγεθύνει περαιτέρω τα κέρδη της Προμήθειας σε αναλογία 4 προς 1 συγκριτικά με τη μείωση εισροών που προκαλεί στον ΕΛΑΠΕ, η διασφάλιση του ταμειακού σκέλους του λογαριασμού καθίσταται κομβική.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό η υπερημερία που βιώνουν εν τέλει οι ΑΠΕ στις πληρωμές τους από τον ΔΑΠΕΕΠ αποτελεί άθροισμα του λογιστικού και ταμειακού ελλείμματος του λογαριασμού.

Απαραίτητη η κατανομή τυχόν επισφαλειών στους υπόλοιπους Προμηθευτές

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση τον ΣΠΕΦ, για το πλείστο των περιπτώσεων και ιδίως για τον δεσπόζοντα Προμηθευτή, προαλείφονται εγγυήσεις συντριπτικά χαμηλότερες του ύψους των ποσών πόρων ΕΛΑΠΕ που διαχειρίζονται και οφείλουν να αποδίδουν,υπό το σκεπτικό πως όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος Συμμετέχοντας τόσο δυσκολότερο είναι να καλύψει με εγγυήσεις πλήρως τα ποσά που οφείλει να αποδίδει.

Εδώ ακριβώς, ωστόσο, εδράζεται και η έλλειψη συμπληρωματικού μηχανισμού κατανομής στους υπόλοιπους Προμηθευτές της τυχόν επισφάλειας εκάστου που δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις του, μηχανισμό που ο ΣΠΕΦ ζητά να συμπληρωθεί ούτως ώστε ο ΕΛΑΠΕ να μην χάνει πόρους και να μπορεί εν τέλει ο ΔΑΠΕΕΠ να ανταποκρίνεται προσηκόντως στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς τους παραγωγούς.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως στον εισηγούμενο μηχανισμό, λείπει συντελεστής προσαύξησης εγγυήσεων, υπό την έννοια της ποινής, για περιπτώσεις Προμηθευτών που συστηματικά καθυστερούν την απόδοση πόρων ΕΛΑΠΕ. Έτσι, αιτείται να συμπεριληφθεί και τέτοιος συντελεστής που θα λαμβάνει τιμή μεγαλύτερη ή στην καλύτερη περίπτωση ίση της μονάδας για περιπτώσεις Προμηθευτών που δεν καθυστερούν τις πληρωμές τους προς τον ΕΛΑΠΕ.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης