Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πτώση -30% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου στην κατανάλωση ρεύματος στα νησιά

Πτώση -30% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου στην κατανάλωση ρεύματος στα νησιά
Η «βουτιά» άγγιξε το -38,3% τον Ιούνιο, για να αποκλιμακωθεί στο -22,2% τον επόμενο μήνα
Σημαντική επίδραση είχε στην κατανάλωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών ο περιορισμός της τουριστικής κίνησης κατά τη φετινή θερινή περίοδο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες και ΑΠΕ, και τα οποία καλύπτουν έως και τον Ιούλιο, τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού η «βουτιά» στην κατανάλωση ρεύματος άγγιξε τα επίπεδα του -30%, καθώς για την ακρίβεια διαμορφώθηκε σε -29,66% έναντι του αντίστοιχου περσινού διμήνου.

Μάλιστα, η ακόμη πιο μουδιασμένη έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Ιούνιο, όταν ήταν πιο νωπές οι μνήμες του lockdown που είχε προηγηθεί, είχε ως συνέπεια η μείωση στη ζήτηση να είναι εντονότερη στην «πρεμιέρα» του καλοκαιριού. Έτσι, τον Ιούνιο η συρρίκνωση άγγιξε το -38,3%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Ίδιο μοτίβο και σε κάθε επιμέρους νησί

Η κατανάλωση ανέκαμψε σε σχετικό βαθμό τον επόμενο μήνα, με τη μείωση ωστόσο να είναι και πάλι αισθητή, διαμορφούμενη στο -22,2% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2019. Επομένως, το αποτέλεσμα ήταν απλώς να γίνει πιο «ρηχή» η πτώση σε επίπεδο διμήνου.

Ανάλογη με τη γενική εικόνα είναι και η εξέλιξη της ζήτησης το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και στα επιμέρους αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – ισχυρά καθοδική τον Ιούνιο, με πιο μικρή υποχώρηση τον επόμενο μήνα. Έτσι, στην περίπτωση της Κρήτης (στην οποία αναλογεί και το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στα ΜΔΝ), το καλοκαίρι ξεκίνησε επίσης έντονα πτωτικά, με την πτώση να αγγίζει το -30,5%.

Σημαντικά μικρότερη ήταν η συρρίκνωση τον επόμενο μήνα, αγγίζοντας το -17,1%. Έτσι, σε επίπεδο διμήνου, η ελάττωση της κατανάλωσης άγγιξε το -23,4%.

Πτώση -60,1% τον Ιούνιο στη Ρόδο

Αν και η πορεία της κατανάλωσης κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο και στα υπόλοιπα νησιά, τα πτωτικά νούμερα ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε εκείνα στα οποία ο τουριστικός τομέας έχει σημαντικότερο «ειδικό βάρος» στη συνολική ζήτηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρόδου, του δεύτερου σε κατανάλωση μη διασυνδεδεμένου νησιού, στο οποίο η πτώση άγγιξε το -60,1% τον Ιούνιο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η συρρίκνωση ήταν αισθητά μικρότερη τον επόμενο μήνα, ωστόσο και πάλι άγγιξε το -38,4%. Έτσι, σε επίπεδο διμήνου, η πτώση διαμορφώθηκε στο -48,2%.

Την ίδια στιγμή, ενισχυτικά κινήθηκε η διείσδυση το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των νησιών. Έτσι, τον Ιούνιο άγγιξε το 21,31%, έναντι 19,03% τον αντίστοιχο μήνα του 2019, και τον Ιούλιο το 24,89%, από 17,03%. Έτσι, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου το μερίδιο των ΑΠΕ ανήλθε σε 23,10% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του συνόλου των ΜΔΝ, έναντι 18,03%.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης