Akuo Energy και Enel Green Power υπογράφουν συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων 284 MW στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Akuo Energy και Enel Green Power υπογράφουν συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων 284 MW στην Αν. Μακεδονία και Θράκη
Πρόκειται για την πρώτη συμμαχία δύο εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών εταιρίων του κλάδου

Η πρώτη συμμαχία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου των ΑΠΕ με στόχο την επέκταση της θέσης τους στην εγχώρια αγορά αναμένεται να επικυρωθεί αύριο . Η γαλλική εταιρία Akuo Energy International που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Akuo Energy Greece και η ιταλική Enel Green Power που δραστηριοποιείται επίσης στη χώρα μέσω της  θυγατρική της Enel Green Power Hellas αναμένεται να υπογράψουν αύριο συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συνολικής ισχύος 284 MW.

H συμφωνία που θα υπογραφεί παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδη καθώς και του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα και της Ιταλίας προβλέπει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων από την γαλλική εταιρία που διαθέτει και τις άδειες παραγωγής και στη συνέχεια την παραχώρησή τους στην ιταλική εταιρία έναντι τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη συμμαχία δύο εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών εταιρίων του κλάδου με παγκόσμια παρουσία στην αγορά των ΑΠΕ με στόχο την ελληνική αγορά, εξέλιξη ενδεικτική της δυναμικής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των υψηλών εθνικών στόχων για την διείσδυση των απε που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Ενδεικτικό του στρατηγικού ενδιαφέροντος των μεγάλων εταιριών είναι ότι η γαλλική εταιρία Akuo Energy έχει σχεδιάσει ένα συνολικό πλάνο ανάπτυξης έργων απε στην Ελλάδα ισχύος άνω του 1 GW για τα οποία έχει υποβάλλει αιτήσεις άδειας παραγωγής, τα οποίο ισοδυναμούν σε επένδυση άνω των 750 εκατ. ευρώ. 

Το προφίλ των εταιρειών

Η γαλλική εταιρία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2018 και πρόσφατα εξαγόρασε τρία αιολικά πάρκα στην Πέλλα επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ. Η γαλλική πολυεθνική Akuo Energy με έδρα το Παρίσι δραστηριοποιείται στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 18 χώρες. Αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί έργα ΑΠΕ με μεγάλες τεχνολογίες όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά καθώς και έργα βιομάζας.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ΑΠΕ παγκοσμίως. Το δυναμικό της περιλαμβάνει έργα υπό κατασκευή, χρηματοδότηση και κατασκευή 1.3 GW, καθώς και έργα υπό ανάπτυξη 2.13 GW. Η παρουσία της Akuo Energy στην Ελλάδα σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια και είναι στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Enel Green Power Hellas σε 24 νομούς της χώρας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ από απε 475 MW (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης