N. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Η Διασυνοριακή Επανάσταση στις ΑΠΕ - «Κλειδί» οι διεθνείς διασυνδέσεις πολλαπλών σκοπών

N. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Η Διασυνοριακή Επανάσταση στις ΑΠΕ - «Κλειδί» οι διεθνείς διασυνδέσεις πολλαπλών σκοπών
Η τοποθέτηση της Νεκταρίας Καρακατσάνη για τη νέα γενιά διασυνοριακών διασυνδέσεων με υπεράκτια αιολικά για το NEW GREEN DEAL
Η επανάσταση στις ΑΠΕ συντελείται με μια νέα γενιά διασυνοριακών διασυνδέσεων πολλαπλών σκοπών (multi-purpose interconnectors ή MPIs), που θα ενσωματώνει υπεράκτια αιολικά πάρκα, σημειώνει σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, στέλεχος της ΡΑΕ, όπου παραθέτει ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση της σε διαδικτυακή συζήτηση την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, για τις προκλήσεις του New Green Deal και το ρόλο των υπεράκτιων αιολικών.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΡΑΕ, μία από τις αναδυόμενες λύσεις είναι η ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων, από κοινού μεταξύ γειτονικών χωρών, οι οποίες πέρα από τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την εξομάλυνση τιμών που παρέχουν, θα αποτελούν hubs για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών clusters, περιορίζοντας καταλυτικά τις εξατομικευμένες συνδέσεις τους στο χερσαίο σύστημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Η επανάσταση στις ΑΠΕ συντελείται με μια νέα γενιά διασυνοριακών διασυνδέσεων πολλαπλών σκοπών (multi-purpose interconnectors ή MPIs), που θα ενσωματώνει υπεράκτια αιολικά πάρκα, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία συνδυαστικών παγίων, με «έξυπνη» διαχείριση. Καθώς γίνεται εμφανής η αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης αλλά και το υπέρογκο κόστος που τη συνοδεύει, το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσανατολίζεται πλέον σε περιφερειακές προσεγγίσεις, που θα διασφαλίζουν πολλαπλές συνέργειες, τόσο διασυνοριακές όσο και διατομεακές, περιορίζοντας την επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία από τις αναδυόμενες λύσεις είναι η ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων, από κοινού μεταξύ γειτονικών χωρών, οι οποίες πέρα από, τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την εξομάλυνση τιμών που παρέχουν, θα αποτελούν hubs για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών clusters, περιορίζοντας καταλυτικά τις εξατομικευμένες συνδέσεις τους στο χερσαίο σύστημα.

Η σημασία των υποθαλασσίων διασυνδέσεων


Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, National Grid και TenneT αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδίου HVDC, που θα αυξήσει τη διασυνοριακή τους δυναμικότητα κατά 2 GW, και στο οποίο θα συνδέονται έως 4 GW υπεράκτιων αιολικών.
Οι Διαχειριστές θεωρούν ότι η νέα προσέγγιση θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030 (40 GW για την Αγγλία και 11.5 GW για την Ολλανδία), μειώνοντας τα κόστη σύνδεσης των πάρκων και ενίσχυσης των χερσαίων δικτύων.
Παράλληλα, η νέα υποδομή θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ροών στο διασυνοριακό εμπόριο και τον βαθμό σύζευξης των αγορών, επιτρέποντας την βελτιστοποίηση και αντιστροφή ροής από τα πολλαπλά σημεία του cluster (αντί για point-to-point συνδέσεις).
Επιπρόσθετα, καθώς η νέα προσέγγιση θα αντικαθιστά τις πολλαπλές, ατομικές συνδέσεις των επιμέρους πάρκων, αναμένεται να περιορίσει αισθητά τοπικές αντιδράσεις αλλά και αρρυθμίες (όπως στο οδικό δίκτυο ή άλλες υποδομές).

Ο Διαχειριστής της Αγγλίας, National Grid, διαχειρίζεται ήδη 5 GW διεθνών διασυνδέσεων, ενώ 3.8 GW βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλα 3 projects σε ώριμο στάδιο μελέτης.
H National Grid αναθεώρησε το επενδυτικό της πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας ως MPIs δύο από τις διασυνδέσεις που αναπτύσσει, με την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Ο Άγγλος Διαχειριστής υπογράμμισε ότι η απαιτούμενη τεχνολογία για τις διασυνδέσεις HVDC πολλαπλών σκοπών είναι ήδη διαθέσιμη, με εφαρμογές στη Γερμανία (hub για 6 GW υπεράκτιων αιολικών) αλλά και την Κίνα.
Φιλοδοξεί να αναπτύξει 6.4 GW MPIs, δύο εκ των οποίων θα αποτελούν τα μεγαλύτερα, σε δυναμικότητα και μήκος, υποθαλάσσια καλώδια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Άγγλος Ρυθμιστής, Ofgem, έχει διαμορφώσει, ήδη από το 2014, ένα από τα πιο καινοτόμα πλαίσια (cap-and-floor regime) για την ανάπτυξη διασυνδέσεων, συνδυάζοντας εμπορικούς όρους αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες, με κίνητρα αποτελεσματικότητας.
Ο Ofgem ξεκίνησε ήδη τη διαβούλευση για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των διασυνοριακών υποδομών στις προκλήσεις της απανθρακοποίησης, συμπεριλαμβάνοντας και τις διασυνδέσεις πολλαπλού σκοπού (MPIs).
Για την ανάπτυξη τους, τρία στοιχεία είναι κομβικά: η πολιτική δέσμευση, το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι διεθνείς συνεργασίες. Παρά το Brexit, είναι εντυπωσιακό ότι οι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται συγκροτημένα και στις τρείς κατευθύνσεις.

Έρχονται τα Υπεράκτια Αιολικά


Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι έχει ήδη συσσωρευτεί σημαντική εμπειρία από τη διενέργεια διαγωνισμών για υπεράκτια έργα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαρακτηριστικά του, παρουσιάζει ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε το 2019 στη Γαλλία (Dunkerque).
Η δημοπρατούμενη ισχύς καθορίστηκε στο φάσμα 400-600 MW, με τον περιορισμό οι ανεμογεννήτριες να μην υπερβαίνουν τις 80.
Το σχήμα στήριξης που υιοθετήθηκε είναι σύμβαση διαφορικής προσαύξησης για 20 έτη. Τ
α όρια προσφορών καθορίστηκαν από 0 έως 90 €/MWh και η απαιτούμενη εγγυητική στα 50 εκατ. €.
Κατά την αξιολόγηση σταθμίστηκαν 3 κριτήρια: Η προσφορά τιμής, με συντελεστή 80%, η περιβαλλοντική επίπτωση με 9% και ο χώρος που καταλαμβάνει το έργο με συντελεστή 11%.
Ο χρόνος υλοποίησης καθορίστηκε στα 7 έτη αλλά είναι εφικτή η χρονική επέκταση για λόγους σύνδεσης ή περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Επιπρόσθετα, στην Γερμανία, διεξήχθησαν διαγωνισμοί το 2017 και 2018, για υπεράκτια έργα 1550 ΜW ετησίως.
Τα έργα εμφάνιζαν ώριμη αδειοδότηση και εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης από το 2021 έως το 2026.
Αν και τα ανώτατα όρια προσφορών είχαν τεθεί στα 120 και 100 €/ΜWh, η μεσοσταθμική τιμή δεν υπερέβη τα 47 €/ΜWh. Εφεξής, από το 2021, η ετήσια δημοπρατούμενη ποσότητα offshore θα κυμαίνεται στα 700-900 MW και ο χρόνος υλοποίησης εκτιμάται μετά το 2026.

Η επικείμενη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα υπεράκτια αιολικά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και η μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης τους».

Η Νεκταρία Καρακατσάνη είναι μαθηματικός, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά της Ενέργειας από το London Business School. Είναι στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης