Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε στάση αναμονής οι αγορές ενέργειας λόγω της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Σε στάση αναμονής οι αγορές ενέργειας λόγω της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Δεν έχει επηρεασθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από την περιοχή προς το παρόν
Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχουν επηρεάσει ακόμη τον ενεργειακό εφοδιασμό από την περιοχή, αλλά θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περίπτωση κλιμάκωσης, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters τη Δευτέρα 28/9/2020.
Το Αζερμπαϊτζάν που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε τυχόν δυνητικές διαταραχές στις εξαγωγές ενέργειας, αν και οι προμήθειες για το εξωτερικό δεν βρίσκονται πολύ κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία φιλοξενεί τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Metsamor, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επισφαλή κατάσταση λόγω κινδύνου σεισμού.
Το Ερεβάν προειδοποίησε τον Ιούλιο για κινδύνους ασφαλείας για την περιοχή. Το Μπακού είπε επίσης ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός κινδύνευε λόγω της σύγκρουσης.

Πετρέλαιο

Η κύρια διαδρομή του Αζερμπαϊτζάν για τις εξαγωγές πετρελαίου είναι ο αγωγός Baku-Tbilisi-Ceyhan, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας και διασχίζει τη Γεωργία και μέχρι τις τουρκικές ακτές της Μεσογείου. Έχει χωρητικότητα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ή περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου εφοδιασμού με πετρέλαιο.

Επί του παρόντος εξάγει πετρέλαιο άνω των 0,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Το Αζερμπαϊτζάν εξάγει επίσης πετρέλαιο μέσω της Ρωσίας μέσω του αγωγού Baku-Novorossiisk και μέσω της Γεωργίας σιδηροδρομικώς, καθώς και του αγωγού Baku-Supsa.

«Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανησυχεί εν μέρει τη διεθνή κοινότητα λόγω της απειλής της για σταθερότητα σε μια περιοχή που χρησιμεύει ως διάδρομος για μεγάλους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε σε ανακοίνωση η συμβουλευτική εταιρεία OilX.

Φυσικό αέριο

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η BP ηγείται της διεθνούς κοινοπραξίας που αναπτύσσει τον γίγαντα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες παραδόσεις της στην Ευρώπη αργότερα φέτος.
Το πεδίο Shah Deniz I, το οποίο αντλεί αέριο από το 2006, έχει παραγωγική ικανότητα 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm). Η παραγωγή από το Shah Deniz II αναμένεται να φτάσει τα 16 bcm ετησίως, με 10 bcm για την Ευρώπη και 6 bcm για την Τουρκία.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε στο Reuters ότι η σύγκρουση δεν απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό προς το παρόν.
«Θα παρακολουθήσουμε τις συνέπειες για τα κρατικά οικονομικά, τις ενεργειακές ροές και τη ρευστότητα των εταιρειών σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης», ανέφερε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης