Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Πολωνία θα κλείσει τα ανθρακωρυχεία έως το 2049 μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα

Η Πολωνία θα κλείσει τα ανθρακωρυχεία έως το 2049 μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα
Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας από άνθρακα και είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που δεν έχει δεσμευτεί να είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2050
Η κυβέρνηση της Πολωνίας συνήψε συμφωνία με τα συνδικάτα την Παρασκευή 25/9/2020 για να κλείσει σταδιακά τα ανθρακωρυχεία έως το 2049, ανέφεραν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας από άνθρακα και είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει δεσμευτεί να είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα έως το 2050, με το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) να λέει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και χρήμα για να στραφεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Επίσης, έχοντας υπόψη τις βίαιες διαμαρτυρίες των ανθρακωρύχων στο παρελθόν, το PiS ήταν επιφυλακτικό στο να έρθει σε διαμάχη με τα ισχυρά συνδικάτα.
Ωστόσο, η κρίση του coronavirus, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, ώθησε τη Βαρσοβία να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα στον τομέα των ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Το σχέδιο κλεισίματος για τα ορυχεία στην περιοχή της νότιας Σιλεσίας συμφωνήθηκε τελικά μετά από συνομιλίες μεταξύ συνδικάτων, κυβέρνησης και κορυφαίου παραγωγού άνθρακα PGG σχετικά με την αναδιάρθρωση του κλάδου και επίσης τις υπόγειες διαμαρτυρίες των ανθρακωρύχων κατά των κλεισίματος.
Συμφωνήθηκε καθώς εκατοντάδες κυρίως νέοι Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας ως μέρος των παγκόσμιων διαμαρτυριών ζητώντας περισσότερα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι μετοχές στην PGE του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας και ένας από τους μετόχους και τους πελάτες της PGG, ανέβηκαν περισσότερο από 20% μετά τις ειδήσεις, γεγονός που τελειώνει την αβεβαιότητα για τον κλάδο.
Tι προβλέπει η συμφωνία

Τα συνδικάτα και η κυβέρνηση δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις, με τους εργαζόμενους να μετακινούνται σε ορυχεία που παραμένουν ανοιχτά μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Οι λεπτομέρειες των κλεισίματος δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ένας κατάλογος που είδε το Reuters δείχνει ότι το ορυχείο Pokoj στη Ρούδα Σλάσκα - όπου τα συνδικάτα είχαν προγραμματίσει μαζικές διαμαρτυρίες την Παρασκευή το απόγευμα και οι οποίες ακυρώθηκαν μετά τη συμφωνία - θα κλείσει το 2021.
Tο ορυχείο Wujek - που ήταν ο τόπος μιας από τις πιο αιματηρές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας και είναι σύμβολο των δεσμών του έθνους με τον άνθρακα - θα γίνει μέρος ενός άλλου ορυχείου PGG τον επόμενο χρόνο.
Τα τελευταία ορυχεία που θα κλείσουν το 2049 θα είναι τα Chwalowice και Jankowice στην πόλη Rybnik, που θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά της PGG.
«Αυτή είναι η κατεύθυνση του μετασχηματισμού στον τομέα των εξόρυξης και της ενέργειας της Πολωνίας. Παρακολουθούμε τις πολιτικές της ΕΕ », δήλωσε ο Artur Sobon, αξιωματούχος του υπουργείου Περιουσιακών Στοιχείων.
Η PGG διαθέτει οκτώ ορυχεία, μερικά από τα οποία αποτελούνται από έως και τρεις μικρότερες μονάδες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης