Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ ζημιά για τη ΔΕΗ από ό,τι συμφωνήσουμε με τις Βρυξέλλες

Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ ζημιά για τη ΔΕΗ από ό,τι συμφωνήσουμε με τις Βρυξέλλες
«Θα καταθέσουμε προσεχώς στη Βουλή το business plan της ΔΕΗ», είπε πριν λίγο ο υπουργός Ενέργειας

Εκτενή αναφορά στις πολιτικές της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε επερώτηση του Σ. Φάμελλου με θέμα «Επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ», επισημαίνοντας ότι η «όποια συμφωνία κάνουμε με τις Βρυξέλλες, δεν θα ζημιώνει τη ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ».

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλο, λέγοντας ότι: «Γίνομαι θαυμαστής σας που κάνετε το άσπρο μαύρο και χρειάζομαι μια ώρα για να απαντήσω στα ψέματά σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παρατηρήσεις σε εμάς ότι απουσιάζουμε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αξιοσημείωτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ερώτηση για τη ΔΕΗ. Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2015 και το μνημόνιο που ψηφίστηκε.

Με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ έχασε εκατοντάδες δισ. ευρώ εις βάρος των ανταγωνιστών της, περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχει δεύτερη ανάγνωση σε αυτό; Παραλάβαμε μια ΔΕΗ που συρρικνώθηκε από το 95% στο 50%, και βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί στη ΔΕΗ για να ζητήσετε συγγνώμη. Ας κάνουμε μια συζήτηση εντός της πραγματικότητας».

Σημείο αναφοράς η πολιτική μας

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η ΔΕΗ και η εξυγίανση της είναι βασικό παράδειγμα επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι εκεί για να θυμίσει τις τραγικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που κατέστρεψε ουσιαστικά τη ΔΕΗ και της δικής μας πολιτικής που ήρθε συντεταγμένα και συγκεκριμένα με σχέδιο και πρόγραμμα να εφαρμόσει  πολιτικές που άλλαξαν την εικόνα της επιχείρησης, Αποτελεί σημείο αναφοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη νέα αυτή κυβερνητική επιλογή αλλά και βασικό στοιχείο σύγκρισης δυο πολιτικών».

Τέλος, επισήμανε ότι το ΥΠΕΝ θα καταθέσει προσεχώς στη Βουλή το business plan της ΔΕΗ. «Κάνουμε μια θαρραλέα πράσινη στροφή της ΔΕΗ. Προχωρούμε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα αποτελέσει ταμειακή ένεση για την επιχείρηση. Επίσης προχωρούμε συντεταγμένα στην προσπάθεια για την απολιγνιτοποιηση. Παράλληλα, δεν θα αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ. Όλα αυτά οδηγούν σε συγκεκριμένες τομές για μια διαφορετική εικόνα της ΔΕΗ», συμπλήρωσε.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΔΕΗ και η εξυγίανσή της είναι βασικό παράδειγμα επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι εκεί, για να αποτελεί βασικό στοιχείο σύγκρισης δυο πολιτικών, Από τη μια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε δήθεν με συμπόνια απέναντι στη ΔΕΗ, στους εργαζομένους της και στον δημόσιο τομέα, καταστρέφοντας ουσιαστικά την Επιχείρηση. Και από την άλλη της δικής μας πολιτικής που ήρθε συντεταγμένα και συγκεκριμένα, με σχέδιο και πρόγραμμα που εφαρμόστηκαν έτσι ώστε μέσα σε έναν χρόνο η ΔΕΗ να αλλάξει εικόνα».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής, όπου συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ΔΕΗ.  Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι παρέλαβε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, εξαιτίας επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δέσμευση –στο τρίτο Μνημόνιο- για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς ανταλλάγματα και η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, δια των οποίων η ΔΕΗ «έγραψε» ζημίες 600 εκατ. ευρώ, ενώ επωφελήθηκαν οι ανταγωνιστές της. 

Με τα μέτρα που ελήφθησαν από το καλοκαίρι του 2019 και μετά (κατάργηση των ΝΟΜΕ, αύξηση τιμολογίων με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ), η ΔΕΗ επανήλθε σε τροχιά εξυγίανσης και έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- την συντεταγμένη απολιγνιτοποίηση, την δυναμική είσοδο στις ΑΠΕ, την μερική  ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

«Όλα αυτά οδηγούν σε μία τελείως διαφορετική εικόνα της ΔΕΗ, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της. Την παραλάβαμε ουσιαστικά γύρω στο ένα ευρώ και τώρα είναι περίπου στα 5 ευρώ. Συνωμοτούμε  με ολόκληρη την αγορά, η οποία έρχεται και αποτιμά τελείως διαφορετικά από ό,τι εσείς την πορεία εξυγίανσης της ΔΕΗ !», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε εμφατικά ότι «όποια συμφωνία κάνουμε με τις Βρυξέλλες για εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν θα ζημιώσει τη ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ !» Τέλος, απαντώντας στην κριτική για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που αγνοεί ότι μεγάλο μέρος του όποιου ελλείμματος υπάρχει, γιατί λόγω του κορωνοϊού σημειώθηκε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και επειδή τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ συνδέονται με την κατανάλωση ρεύματος, όσο μικρότερη είναι η ζήτηση, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει. Μου προτείνετε να επιβαρύνω τα νοικοκυριά για να καλυφθεί το έλλειμμα; Εγώ δηλώνω εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι εμείς δεν θα αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος). Αυτή είναι η θέση μας !», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr