Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μηχανισμός της Κομισιόν για συνεργατικά σχήματα κρατών-μελών στις ΑΠΕ

Μηχανισμός της Κομισιόν για συνεργατικά σχήματα κρατών-μελών στις ΑΠΕ

Κράτη της ΕΕ θα μπορούν να επενδύουν σε έργα που θα είναι αποδοτικότερα σε μια άλλη χώρα μέλος, από το κατασκευάζονταν στο έδαφος τους

Συνεργατικά σχήματα μεταξύ χωρών, για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, στο έδαφος ενός άλλου κράτους μέλους, προβλέπει ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός για έργα ΑΠΕ στο πλαίσιο του Green Deal, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν.

Πρόκειται για μηχανισμό, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα να προωθεί έργα ΑΠΕ σε άλλη χώρα-μέλος, με την παραγόμενη πράσινη ενέργεια να πιστώνεται, όσον αφορά στους στόχους για το Κλίμα τόσο στην συνεισφέρουσα όσο και στη φιλοξενούσα χώρα, ανάλογα με τη συμβολή της κάθε μίας στο έργο.

Ο μηχανισμός θα επιτρέπει στις χώρες μέλη της ΕΕ να επενδύουν σε έργα που θα είναι αποδοτικότερα σε μια άλλη χώρα μέλος, από το κατασκευάζονταν στο έδαφος τους. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τεχνολογίες που στο εσωτερικό τους δεν είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμοστούν.

Για παράδειγμα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούν να αναπτυχθούν από κράτη μέλη που δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα, ή ηλιακά πάρκα από χώρες με λιγότερη ηλιοφάνεια.

Διαχείριση από την Κομισιόν

Τον Μηχανισμό θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεντρώνοντας επενδυτές και προγραμματιστές έργων μέσω τακτικών δημόσιων διαγωνισμών. Τα «συνεισφέροντα κράτη μέλη» θα μπορούν να καταβάλλουν εθελοντικές χρηματοδοτικές συνεισφορές στο σύστημα, το οποίο θα τις χρησιμοποιηθεί για έργα ανανεώσιμης ενέργειας στα «κράτη μέλη υποδοχής».

Έτσι τα συνεισφέροντα κράτη μέλη θα επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άλλη χώρα, ενώ κράτη μέλη «υποδοχής», θα δέχονται έργα ανανεώσιμης ενέργειας που θα γίνονται συλλογικά στην επικράτειά τους. Αυτό θα τα ωφελεί από την άποψη του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού, του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού συστήματος, των τοπικών επενδύσεων και θέσεων εργασίας και της βελτιωμένης ποιότητας του αέρα και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται θα προσμετράται στους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ τόσο για τα συνεισφέροντα κράτη μέλη, όσο και για τις χώρες-υποδοχής - με τον διαχωρισμό βάσει του μεριδίου των επενδύσεων.

Ο μηχανισμός προσφέρει μια ευκαιρία στα κράτη μέλη που αγωνίζονται να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους και να συμβάλουν στην επίτευξη των συνολικών στόχων της ΕΕ. Αυτός ο μηχανισμός έχει επίσης χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας.

Πρόσθετο εργαλείο για «πράσινες» επενδύσεις

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/21.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε: «Για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός ο μηχανισμός παρέχει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε έργα καθαρής ενέργειας. Θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και θα δώσει πρακτική ώθηση στις πράσινες προσπάθειές μας για ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να συμβάλει στην τόνωση των οικονομιών της Ευρώπης με τη λήψη έργων μεγάλης κλίμακας και υποστηρίζοντας τις τοπικές ΜΜΕ και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Με βάση τον κανονισμό δεν θα υπάρχει άμεση σύνδεση ή διαπραγμάτευση μεταξύ της συνεισφέρουσας και της φιλοξενούσας χώρας. Η Κομισιόν θα τρέχει την όλη διαδικασία και θα κατανέμει τα στατιστικά στοιχεία. Για την παροχή κινήτρων τόσο προς τη μία κατηγορία χωρών όσο και προς την άλλη, ο κανονισμός της ΕΕ προβλέπει ότι τα στατιστικά οφέλη από κάθε πρότζεκτ θα κατανέμονται μεταξύ των χωρών, ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε αυτά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης