Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ιράκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου

Ιράκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου
Διαψεύδει το υπουργείο πετρελαίου της χώρας
Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ, διέψευσε την Πέμπτη 24/9/2020 δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbarό ισχυρίζεται ότι επετεύχθη συμφωνία στον ΟΠΕΚ + για αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράκ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA είχε αναφέρει ότι ο Abdul Jabbar δήλωσε στην κρατική εφημερίδα al-Sabah ότι αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του - γνωστός ως ΟΠΕΚ + - για την αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράκ

"Ο υπουργός πετρελαίου δεν έκανε αυτά τα σχόλια και δεν συναντήθηκε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου Asim Jihad.
Το άρθρο του INA αποσύρθηκε.
«Το Ιράκ έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + και συνεργάζεται με τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του COVID-19 που προκάλεσε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Jihad.

Συμμόρφωση

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ δεν κατάφερε στο παρελθόν να συμμορφωθεί πλήρως με τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ +, αυξάνοντας τους στόχους παραγωγής του από τότε που το σύμφωνο υπεγράφη για πρώτη φορά το 2016 μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία.

Η μείωση των εξαγωγών που προέκυψε από τις περικοπές του ΟΠΕΚ + έχει συμπιέσει τα οικονομικά του Ιράκ, προκαλώντας μια κυβέρνηση που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από χρόνια πολέμου και την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Το Ιράκ βασίζεται στο πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει το 97% του κρατικού του προϋπολογισμού.

Η οικονομία και ο τομέας του πετρελαίου του Ιράκ καταστράφηκαν από χρόνια πολέμων, κυρώσεων και μια επίμονη ισλαμιστική εξέγερση που προκλήθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ. Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε ότι αγωνίστηκε να αναζωογονήσει τη στασιμότητα της βιομηχανίας πετρελαίου, σε μια εποχή που άλλα μέλη του ΟΠΕΚ επωφελήθηκαν και αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους.

Παραγωγή και εξαγωγές

Οι συνολικές εξαγωγές του Ιράκ ήταν κατά μέσο όρο 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, από 2,763 bpd τον Ιούλιο.
Ο OPEC + μειώνει την παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 για να βοηθήσει στη στήριξη των τιμών και στη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Οι περικοπές αυξήθηκαν σε ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd από το Μάιο έως τον Ιούλιο, μετά την πτώση της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης