Τελευταία Νέα

Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Στόχος του ΥΠΕΝ η υποβολή του νέου πλαισίου εντός του πρώτου 15νθημερου Οκτωβρίου

Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Στόχος του ΥΠΕΝ η υποβολή του νέου πλαισίου εντός του πρώτου 15νθημερου Οκτωβρίου
Πρόθεση του υπουργείου το καινούριο πλαίσιο να ενισχύσει τη δυναμική μείωσης των τιμών αναφοράς
Μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να συνταχθεί άμεσα η ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς διαγωνισμών ΑΠΕ, ώστε να υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν προς έγκριση στην Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ εντός του πρώτου 15νθήμερου του Οκτωβρίου. Έτσι, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζητήθηκε από τους φορείς να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους εντός μίας εβδομάδας.

Απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής χωρίς επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ

Όπως έχει καταστήσει γνωστό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το νέο καθεστώς προορίζεται να αποτελέσει μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ένταξη των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Target Model, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε προοδευτικά να ανακτά ολοένα περισσότερο έδαφος η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (PPA) ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές.

«Οι ΑΠΕ θα πρέπει να πάψουν να είναι ρυθμισμένη αγορά. Θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να λειτουργούν όπως και στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις χώρες της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, στη σύσκεψη. Όπως είναι φυσικό, με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ εκτός πλαισίου ενίσχυσης, θα προχωρήσει η απανθρακοποίηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να επιβαρύνεται ο ΕΛΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στόχος είναι η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Χαρακτηριστικό είναι πως στη σύσκεψη τονίστηκε αρκετές φορές πως δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί ο κλάδος και οι επενδυτές.

Πρόταση φορέων για νέα δημοπρατούμενη ισχύ 2 GW

Όπως είναι φυσικό, η λειτουργία του νέου καθεστώτος ως «γέφυρας» αποτελεί και το πρίσμα με το οποίο θα καθορίσει η διάρκεια ισχύος του νέου καθεστώτος, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς και η συχνότητα των διαγωνισμών. Κατά τη σύσκεψη, η ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε κάποιο στίγμα των προθέσεών της για τις συγκεκριμένες παραμέτρους.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι φορέων από τον κλάδο των ΑΠΕ που τοποθετήθηκαν, υποστήριξαν πως μία εύλογη λύση θα ήταν να καθορισθεί στα 2 GW η ισχύς που θα δημοπρατηθεί υπό το νέο καθεστώς. Τοποθέτησαν την ενδεικνυόμενη διάρκεια του νέου πλαισίου στα 2-3 χρόνια, ώστε να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα, για να «ωριμάσουν» αδειοδοτικά αρκετά έργα και να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις δημοπρασίες

Από την άλλη πλευρά, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει και σε αλλαγές στην ίδια τη διαδικασία των διαγωνισμών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση των τιμών που «κλειδώνουν» τα νέα έργα. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι το υφιστάμενο πλαίσιο όντως οδήγησε σε πρώτη φάση σε αισθητή μείωση των τιμών αναφοράς, συγκριτικά με τις προγενέστερες ρυθμιζόμενες «ταρίφες». Ωστόσο, εκτιμά ότι στην πορεία ατρόφησε η έντονα πτωτική τάση των κατακυρούμενων τιμών.

Έτσι, σκοπός είναι να αναπροσαρμοστεί το καθεστώς των δημοπρασιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναθερμανθεί η δυναμική περαιτέρω «επιθετικής» αποκλιμάκωσης των τιμών. Γι´ αυτό τον σκοπό, οι όποιες αλλαγές θα έχουν ως γνώμονα την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενδεχομένως «απαντώντας» σε αδυναμίες που εντοπίστηκαν στη μελέτη της GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), η οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση, όπως στην ύπαρξη ενδείξεων δεσπόζουσας θέσης σε μερικές κατηγορίες, είτε σε επίπεδο συμμετεχόντων έργων είτε σε επίπεδο υποβολής προσφορών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σταθμοί 2,7 GW που έχουν «κλειδώσει» έως τώρα τιμές μέσω διαγωνισμών θα ενισχύονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού με ένα ποσό ύψους 62,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης