Ενέργεια

Oι Ρώσοι εξασφάλισαν 9,5 δισ. δολαρίων από Γερμανούς και Κινέζους για τον Arctic LNG 2

Oι Ρώσοι εξασφάλισαν 9,5 δισ. δολαρίων από Γερμανούς και Κινέζους για τον Arctic LNG 2
Το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του Αρκτικού LNG 2, με επικεφαλής τη ρωσική μη κρατική εταιρεία Novatek
Οι διεθνείς δανειστές έχουν προγραμματίσει χρηματοδοτική στήριξη περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ρωσικό έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αρκτική, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ακόμη και όταν τέτοιου είδους έργα υπόκεινται πλέον σε μεγαλύτερο έλεγχο λόγω των ανησυχιών για το κλίμα.
Το έργο των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έλαβε την τελική έγκριση για επενδύσεις πριν από ένα χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και να φτάσει την πλήρη δυναμικότητά του περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων ετησίως το 2026.

Ενώ η ενεργειακή βιομηχανία χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο ως καθαρότερη εναλλακτική λύση από τον άνθρακα ή το αργό, επικριτές υποστηρίζουν ότι τα έργα LNG είναι δύσκολο να συμβιβαστούν με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προβλέπει η κλιματική συμφωνία του Παρισιού και το Green Deal της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών, ωστόσο, δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του Αρκτικού LNG 2, με επικεφαλής τη ρωσική μη κρατική εταιρεία Novatek, καθώς η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά LNG.

Μεταξύ αυτών είναι η γαλλική κρατική τράπεζα επενδύσεων και ο πιστωτικός οργανισμός Bpifrance με προτεινόμενη προσφορά 700 εκατομμυρίων δολαρίων, η China Development Bank, αναμένεται να προσφέρει μια διευκόλυνση αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η γερμανική Euler Hermes, 300 εκατ. δολ. σύμφωνα με το έγγραφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Bpifrance ανέφερε ότι «δεν έχει ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση δημόσιας εγγύησης στο πλαίσιο του έργου Arctic LNG 2».

Σύμφωνα με το έγγραφο, ορισμένα άλλα κρατικά ιδρύματα αναμένεται επίσης να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Ανάπτυξης της Κίνας, η οποία αναμένεται να προσφέρει μια διευκόλυνση ισοδύναμη με 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας θεωρείται επίσης ότι παρέχει μια διευκόλυνση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια μη ρωσική τράπεζα 1,5 δισεκατομμυρία δολάρια και η ιταλική SACE μια καλυμμένη διευκόλυνση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Ποιοί συμπληρώνουν εταίρους και πιστωτές


Η κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας Sberbank
έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο στοχεύει στην επεξεργασία φυσικού αερίου από τη χερσόνησο της Gydan και το διοχέτευση του 80% του LNG στην Ασία.

Η σύνθεση που περιγράφεται στο έγγραφο, εάν εφαρμοσθεί πλήρως, θα καλύπτε την ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία εκτιμήθηκε νωρίτερα από τη Novatek σε 9- 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στους εταίρους του έργου περιλαμβάνονται η γαλλική Total, οι κινεζικές China National Petroleum Corp και CNOOC, η κοινοπραξία LNG της Ιαπωνικής Αρκτικής που αποτελείται από την Mitsui & Co 8031.T και την κρατική JOGMEC και η ιαπωνική Japan Oil, Gas and Metals National Corp..

Οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, παραμένουν τεταμένες μετά από τις κατηγορίες για δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny που πυροδότησε ένταση για ένα άλλο βασικό ενεργειακό έργο, το Nord Stream 2.

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ιδρυμάτων σε έργα LNG σε όλο τον κόσμο έχει επίσης εξεταστεί περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.
Οι οίκοι εξαγωγικών πιστώσεων όπως η Bpifrance παρέχουν δάνεια, εγγυήσεις, πιστώσεις και ασφάλειες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης