Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η «μεγάλη επαναφορά» της πανδημίας ωθεί τις ενεργειακές εταιρείες προς τις ΑΠΕ και το υδρογόνο

Η «μεγάλη επαναφορά» της πανδημίας ωθεί τις ενεργειακές εταιρείες προς τις ΑΠΕ και το υδρογόνο
Κλειδί η τιμολόγηση του άνθρακα για "απογείωση" του CCS εκτιμά η Citigroup
Το οικονομικό τραύμα που προκλήθηκε από την πανδημία του coronavirus ώθησε τις εταιρείες ενέργειας να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και άλλες εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα, αλλά τα ορυκτά καύσιμα θα είναι η κυρίαρχη επιχείρησή τους για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας.
Ξεκινώντας από την έναρξη της πανδημίας, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% το δεύτερο τρίμηνο και οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των δεκαετιών, κάνοντας τις εταιρείες να ξανασκεφτούν πόσο γρήγορα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση μακριά από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

"Όλοι μιλούν για αυτήν την υπέροχη επαναφορά ... Τι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε μετά από αυτό;" Δήλωσε ο Arif Mahmood, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Petronas, δήλωσε στο Platts APPEC 2020.«Η μετάβαση στην ενέργεια θα προωθηθεί πολύ πιο γρήγορα», κατέληξε σύμφωνα με το Reuters.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Μαλαισίας σημείωσε απώλεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο-Ιούνιο και δημιούργησε μια ομάδα για να αναδιαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της και να επεκταθεί σε ηλιακά και αιολικά για την παραγωγή ενέργειας.

Η Μαλαισία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και η Petronas θα διατηρήσει την «ατζέντα φυσικού αερίου» της, δήλωσε ο Arif, σημειώνοντας ότι η εταιρεία επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία της σε μια δεύτερη πλωτή μονάδα LNG στη Μαλαισία και συμμετείχε επίσης σε Κοινοπραξία LNG στον Καναδά.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η BP έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, ενώ οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ενέργειας στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές καθώς συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στους υδρογονάνθρακες για τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας.

Εκτός από την επέκταση σε ηλιακά και αιολικά για παραγωγή ενέργειας, περισσότερες εταιρείες ενέργειας ερευνούν μπλε υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο και χρησιμοποιούν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για τη μείωση των εκπομπών στη διαδικασία. Το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οχήματα κυψελών καυσίμου.

Η Royal Dutch Shell ασχολείται με το βιομεθάνιο, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο και έχει κάνει «σημαντική δουλειά» στο CCS καθώς ο ενεργειακή εταιρεία αναζητά ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής μετάβασης και της βασικής επιχείρησης υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Mark Quartermain, αντιπρόεδρος της Shell για την εμπορία και προμήθεια αργού στη διάσκεψη.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αγνοήσουμε το γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν βασικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Quartmain, προτού προσθέσει ότι μελλοντικά θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αλλαγή του κλίματος και στη μετάβαση ενέργειας.
«Όταν πρόκειται για ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να είμαστε σε αυτές τις αγορές», δήλωσε ο Quartermain.

Οι επικεφαλής έρευνας στις εταιρείες commodity, Vitol και Citigroup αναμένουν ότι το CCS θα είναι ο επόμενος βασικός τομέας ανάπτυξης.

«Η δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα είναι πιο πιθανό βραχυπρόθεσμα να συμβάλλει στην απονθρακιοποίηση», δήλωσε ο Giovanni Serio, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας Vitol, καλώντας τη βιομηχανία να επενδύσει περισσότερο στην CCS.

«Ορισμένες χώρες βρίσκουν τρόπους μέσω πιστωτικών συστημάτων και άλλων μηχανισμών για την τιμολόγηση των άνθρακα ... Είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να απογειωθεί η δέσμευση άνθρακα», δήλωσε ο Ed Morse, διευθύνων σύμβουλος και παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στο Citigroup.

Ωστόσο, «η δομή κόστους του υδρογόνου δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική… είναι εκεί, αλλά θα μπορούσε να είναι το φαινόμενο στο τέλος της δεκαετίας», δήλωσε ο Morse.

Στον τομέα διύλισης και πετροχημικών, οι εταιρείες εξερευνούν βιοκαύσιμα, παράγουν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην πανδημία όπως γάντια και ανακυκλώσιμα υλικά, ανέφεραν στελέχη της βιομηχανίας στο APPEC.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης