Διεθνή

Bloomberg: Παραιτείται ο Sarraj από την πρωθυπουργία της Λιβύης

Bloomberg: Παραιτείται ο Sarraj από την πρωθυπουργία της Λιβύης
Ο Σάρατζ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Λιβύης πρόκειται να ανακοινώσει ο Fayez al-Sarraj, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, ο Sarraj θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τον ερχόμενο μήνα, μετά και τη χθεσινή παραίτηση της παράλληλης κυβέρνησης στη Βεγγάζη.
Με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση ελέγχει μόνο τμήματα της δυτικής Λιβύης, τον Ιούνιο κατάφερε να αντιμετωπίσει την επί μακρόν πολιορκία της πρωτεύουσας από τον στρατηγό Khalifa Haftar και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).
Αλλά η Τρίπολη έκτοτε βυθίστηκε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο Sarraj βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.
Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, θα αποκλιμακώσει την πίεση προς το πρόσωπό του, ενώ θα προετοιμάσει το έδαφος για την αποχώρησή του μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τις διοικήσεις της χώρας και θα προγραμματίσει τις εκλογές.
Την κίνηση αναμένεται να χαιρετίσουν οι υποστηρικτές του Haftar, , συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Haftar έχει ανοίξει τον δρόμο για τον πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguileh Salah, ο οποίος πρότεινε μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας και τώρα ηγείται των συνομιλιών για το ανατολικό στρατόπεδο, όπως ανέφεραν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.
Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Sarraj και οι σύμμαχοί του έχουν συζητήσει τα σχέδιά του με Λιβύους και διεθνείς εταίρους.
Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωσή του έως το τέλος της εβδομάδας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
Εκπρόσωπος του Sarraj αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια του πρωθυπουργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης