Επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω των πλωτών αιολικών πάρκων

Επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω των πλωτών αιολικών πάρκων
Το σύστημα CfD είναι ο κύριος μηχανισμός της κυβέρνησης για την υποστήριξη νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050 εξερευνά καινοτόμες ιδέες με στραμμένο το βλέμμα στην αιολική ενέργεια και δη την υπεράκτια.

Ειδικότερα, ο Boris Johnson πρόκειται να δώσει μια ομιλία που θα καθορίζει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050.  Άλλα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν το εάν θα επιβληθεί έως το 2030 απαγόρευση για νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και σταδιακή κατάργηση των λεβήτων φυσικού αερίου.

Το κλειδί

Οι πλωτές όμως τεχνολογίες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για την επίτευξη της αειφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Μάρτιο, ένας διαγωνισμός που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Σκωτίας απένειμε σε οκτώ εταιρείες μερίδιο ύψους 1 εκατομμυρίων λιρών για τις καινοτομίες τους που είχαν σχεδιαστεί για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας πλωτής αιολικής ενέργειας. Έτερο έργο μεγάλου βεληνεκούς είναι το αιολικό πάρκο 96 MW, Erebus.

Το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) δήλωσε ότι εξετάζει επίσης τις απαντήσεις που ελήφθησαν στη διαβούλευση του Μαρτίου 2020 σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των συμβάσεων για διαφορές (CfD) για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα.

Το σύστημα CfD είναι ο κύριος μηχανισμός της κυβέρνησης για την υποστήριξη νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα CfD κατανέμονται σε μια διαδικασία ανταγωνιστικής δημοπρασίας, όπου διαφορετικές τεχνολογίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνση των πλωτών έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να καταστεί ανταγωνιστικό το κόστος με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση πρότεινε να ταξινομηθεί η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια ως «ξεχωριστή τεχνολογία με ξεχωριστή τιμή διοικητικής απεργίας». Αυτό θα επέτρεπε στα έργα να ανταγωνίζονται σε μελλοντικούς πλειστηριασμούς για «λιγότερο καθιερωμένες» τεχνολογίες.
Η BEIS πρόσθεσε: "Η διαβούλευση έκλεισε στις 29 Μαΐου και τώρα εξετάζουμε όλες τις απαντήσεις που ελήφθησαν και θα δημοσιεύσουμε μια κυβερνητική απάντηση με τις αποφάσεις μας αργότερα φέτος."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης