Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Αύξηση των τιμών CO2 για τις εκπομπές από θέρμανση και μεταφορές

Γερμανία: Αύξηση των τιμών CO2 για τις εκπομπές από θέρμανση και μεταφορές
Ακόμη «επιθετικότερη» αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων, από το σχέδιο που ανακοίνωσε πέρυσι η κυβέρνηση Μέρκελ
Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από συστήματα θέρμανσης κτιρίων και μεταφορές ώστε να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και σύμμαχος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Peter Altmaier προσθέτοντας ότι το φιλικό προς τις επιχειρήσεις συντηρητικό κόμμα του Καγκελαρίου είχε απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους καθυστερώντας να υιοθετήσει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία διεξάγει εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, και οι οικολόγοι Πράσινοι αναμένεται να έχουν μεγάλα κέρδη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Altmaier δήλωσε: «Έχουμε απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους για τους οποίους η προστασία του κλίματος είναι σημαντική» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο του θα αναπτύξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τη Γερμανία να μειώσει δραστικά τις εκπομπές.

Όπως υποστηρίζει το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο της για την κλιματική αλλαγή που θα προβλέπει να τεθεί ως στόχος για το 2030 η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά «τουλάχιστον 55%» έναντι των επιπέδων του 1990. Σημειώνεται ότι ο τρέχων στόχος είναι περικοπή κατά 40%.

Μάλιστα η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί τους στόχους που θέτει η Επιτροπή, προειδοποιώντας ότι η απανθρακοποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη.

Άνω των 55-65 ευρώ το 2026

Η κυβέρνηση της Μέρκελ πέρυσι έπρεπε να αυξήσει την τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη θέρμανση των κτιρίων και τις μεταφορές, στα 25 ευρώ ανά τόνο. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021, αφού οι Πράσινοι και οι περιβαλλοντολόγοι δήλωσαν ότι η αρχική τιμή των 10 ευρώ ήταν πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η τιμή του άνθρακα θα ανέβαινε στα 30 ευρώ το 2022, 35 ευρώ το 2023, 45 ευρώ το 2024 και 55 ευρώ το 2025, ενώ τιμές της τάξης των 55 έως 65 ευρώ θα ισχύει το 2026. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Altmaier σημείωσε ότι αυτές οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση Μέρκελ ενέκρινε πέρυσι ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 55% του επιπέδου τους το 1990 έως το 2030.

Εκτός από την εισαγωγή της τιμής του άνθρακα που ξεκινά το 2021, το σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα καταργήσει σταδιακά τόσο την πυρηνική ενέργεια όσο και την ενέργεια από άνθρακα και θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα αναπτύξει μια στρατηγική υδρογόνου (Η2).


www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης