Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Εξαίρεση από τις περικοπές πετρελαίου του OPEC+ εξετάζει το Ιράκ

Εξαίρεση από τις περικοπές πετρελαίου του OPEC+ εξετάζει το Ιράκ
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ στο παρελθόν δεν κατάφερε να συμμορφωθεί πλήρως με τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης θα αναγκαστούν να κάνουν Ιράκ και ΟΠΕΚ, δεδομένου ότι οι πρώτοι σκέπτονται να ζητήσουν εξαίρεση από τις περικοπές εφοδιασμού, σύμφωνα με το Reuters. Ειδικότερα, οι χαμηλές τιμές πιέζουν τα οικονομικά του Ιράκ και κατά συνέπεια την κυβέρνηση της χώρας που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη διαφθορά.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ στο παρελθόν δεν κατάφερε να συμμορφωθεί πλήρως με τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ +, αυξάνοντας τους στόχους παραγωγής του από τότε που το σύμφωνο υπεγράφη για πρώτη φορά το 2016 μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία.

«Καθώς η οικονομία συνεχίζει να κυλάει από χαμηλές τιμές, αυτό το ζήτημα συνεχίζει να εμφανίζεται ξανά », δήλωσε μια πηγή του ΟΠΕΚ. Η οικονομία και ο τομέας του πετρελαίου του Ιράκ καταστράφηκαν από χρόνια πολέμων, κυρώσεων και μια επίμονη ισλαμιστική εξέγερση που προκλήθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ. Η Βαγδάτη παραπονέθηκε ότι είχε αγωνιστεί να αναζωογονήσει τη στάσιμη πετρελαϊκή της βιομηχανία, σε μια εποχή όπου άλλα μέλη του ΟΠΕΚ επωφελήθηκαν και αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους.

Η εξάρτηση της οικονομίας του Ιράκ από το πετρέλαιο

Το Ιράκ βασίζεται στο πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει το 97% του κρατικού του προϋπολογισμού. Ο Ιρακινός υπουργός Οικονομικών Ali Allawi είπε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η μεταρρύθμιση της οικονομίας του Ιράκ θα απαιτήσει πέντε χρόνια εργασίας και ότι το κρατικό χρέος ανέρχεται στο 80-90% του εθνικού προϊόντος, ενώ το εξωτερικό χρέος ήταν 133 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την 1η Μαΐου, ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και συμμάχων, ένας όμιλος γνωστός ως ΟΠΕΚ +, πραγματοποίησε μείωση ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd, ή 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Από την 1η Αυγούστου, η περικοπή μειώθηκε στα 7,7 εκατομμύρια bpd έως τον Δεκέμβριο.

Με τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται σήμερα στα 40 δολάρια το βαρέλι, η αντίθεση στις περικοπές πετρελαίου αυξάνεται πίσω από κλειστές πόρτες και οι συνομιλίες για επανεξέταση του μεγέθους των μειώσεων έχουν εμφανιστεί ξανά, ανέφεραν πηγές του Ιράκ και του ΟΠΕΚ στο Reuters.

Το υπουργείο πετρελαίου θέλει να ζητήσει εξαίρεση, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωριστεί, ενώ αξιωματούχοι του πρωθυπουργού επιμένουν στην συμμόρφωση.Η διαφωνία περιστρέφεται γύρω από τα τρέχοντα οικονομικά θέματα του Ιράκ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης