Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Τέσσερις διεκδικητές της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

ΑΔΜΗΕ: Τέσσερις διεκδικητές της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Στόχος η συμβασιοποίηση του έργου έως τις αρχές 2021, καθώς συνδέεται με τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική
Με την «κάθοδο» τεσσάρων σχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η διορία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Έτσι, μέσω της κατάθεσης τεχνικής προσφοράς, την αναβάθμιση του ΚΥΤ θα διεκδικήσουν η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Siemens, η Mytilineos, καθώς και τα δύο σχήματα Electromec-Nari-GE και Dongfang-TBEA.

Η αξία της σύμβασης για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ. Όπως περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη, πρόκειται για «έργο με το κλειδί στο χέρι» («turn key project»).

Για την ανάδειξη του ανάδοχου, μετά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών θα ακολουθήσει η υποβολή και αξιολόγηση και των οικονομικών προσφορών. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί έως τις αρχές του 2021, καθώς συνδέεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική (Κρήτη ΙΙ). Έτσι, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί εντός του 2023, σε «συγχρονισμό» με την αποπεράτωση του Κρήτη ΙΙ, ώστε η διασύνδεση να τεθεί τότε σε λειτουργία.

Η σύνδεσή του με το Κρήτη ΙΙ οφείλεται στο γεγονός ότι θα στεγάσει τον σταθμό μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, ο οποίος προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αττική στο πλαίσιο υλοποίησης της διασύνδεσης. Έτσι, τα υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης της διασύνδεσης θα προσαιγιαλωθούν στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής, με τη γραμμή να καταλήγει στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου μέσω υπόγειας όδευσης.

Ο «Ανατολικός Διάδρομος»

Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, το οποίο μετρά 50 χρόνια ζωής, εντάσσεται στα έργα του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου», ώστε σε συνδυασμό με τον «Δυτικό Διάδρομο» να ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ η επέκταση του συστήματος υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο.

Με αυτό τον τρόπο, θα απελευθερωθεί σημαντικός ηλεκτρικός «χώρος» για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στην περιοχή. Υπολογίζεται πως, με την ολοκλήρωση των δύο «Διαδρόμων», θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν επιπλέον έως και 1.100 MW ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.

O «Ανατολικός Διάδρομος» έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, ενώ περιλαμβάνει επίσης τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης, Κορίνθου -η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη- καθώς και νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς 400 kV, ενδιάμεσα.

Σημειώνεται ότι οι γραμμές μεταφοράς στο τμήμα Μεγαλόπολης-Κορίνθου, με κόστος 26 εκατ. ευρώ, έχουν επίσης συμβασιοποιηθεί, από τον Μάιο του 2019. Τα δύο αυτά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης