Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το όριο του πληθωρισμού και το ευρώ στο στόχαστρο της Lagarde (ΕΚΤ) στις 10/9

tags :
Το όριο του πληθωρισμού και το ευρώ στο στόχαστρο της Lagarde (ΕΚΤ) στις 10/9
Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ V. Constancio είπε ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να πάρει νέα μέτρα στις 10/9 ωστόσο θα μπορούσε να υιοθετήσει την πολιτική της Fed αναθεωρώντας τον στόχο για τον πληθωρισμό
Το όριο του πληθωρισμού και το ευρώ θα βρεθούν στο στόχαστρο της Lagarde (ΕΚΤ) στην σημερινή συνεδρίαση 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Μαρτίου, καθιστώντας τα αγαθά της ζώνης του ευρώ πιο ακριβά για τον υπόλοιπο κόσμο και μειώνοντας την πίεση των τιμών από τα εισαγόμενα προϊόντα.
Ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περιμένουν αλλαγές από την ΕΚΤ καθώς μετατίθενται για τον Δεκέμβριο 2020, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αλλαγών στην καθοδήγηση που παρέχει η ΕΚΤ για το όριο του πληθωρισμού αλλά και την ανατίμηση του ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την αναθεώρηση των στόχων της για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2020 για θέματα νομισματικής πολιτικής αναλύοντας την πορεία της οικονομία της ευρωζώνης.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία σημειώνεται επιβράδυνση της ανάκαμψης, το ευρώ έχει ανατιμηθεί και ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Αύγουστο.
Μια ανοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό, θεωρείται πιθανή από την ΕΚΤ στις 10 Σεπτεμβρίου αναφέρει η Berenberg.
Η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει περισσότερο από ότι στο παρελθόν ότι τα 1,35 τρισεκ. ευρώ του PEPP (το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ) δεν αποτελεί ανώτατο όριο.
Το ενιαίο νόμισμα έχει ανατιμηθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Μαρτίου.
«Η ανατίμηση του ευρώ αρχίζει να γίνεται πονοκέφαλος για την ΕΚΤ», αναφέρει η Natixis.
«Παρόλο που δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο όπου η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο να θεωρεί αναγκαία την λήψη μέτρων, αναμένουμε κάποια λεκτική παρέμβαση από την Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρει η Natixis.
Τα πράγματα καθίστανται πιο περίπλοκα για την ΕΚΤ καθώς η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς έναν μέσο στόχο πληθωρισμού σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεγαλύτερη πίεση στο δολάριο.
Η ΕΚΤ αναλύει ενδελεχώς τις τρέχουσες καταστάσεις και τη μελλοντική πολιτική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υπαινίχθηκε ότι η εργαλειοθήκη κρίσης της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.
«Το πρώτο στάδιο είναι να αντισταθμιστεί το αρνητικό σοκ στην αναμενόμενη πορεία πληθωρισμού που προκαλείται από την πανδημία: μέσω μιας έντονης προσωρινής φάσης πρόσθετης νομισματικής διευκόλυνσης, το PEPP (σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής) έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει αυτό το πρώτο στάδιο.
«Μόλις το αρνητικό σοκ αντισταθμιστεί επαρκώς, το δεύτερο στάδιο είναι να διασφαλιστεί ότι η στάση μετά τη πανδημία της νομισματικής πολιτικής βαθμονομείται κατάλληλα προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη σύγκλιση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού».
Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στον πληθωρισμό τους επόμενους δύο μήνες, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να υιοθετήσει μεγαλύτερη χαλάρωση τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ V. Constancio είπε ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να πάρει νέα μέτρα στις 10/9 ωστόσο θα μπορούσε να υιοθετήσει την πολιτική της Fed αναθεωρώντας τον στόχο για τον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης