Ενέργεια

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Συνεχίζεται κανονικά ο σχεδιασμός των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Συνεχίζεται κανονικά ο σχεδιασμός των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ
Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας και όλες τους ενδιαφέρονται για συνέχιση του προγράμματος τους», υπογράμμισε η υπουργός
Συνεχίζεται κανονικά ο σχεδιασμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
«Έχουμε κάνει επαφές με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας και συνεχίζουμε τις επαφές ούτως ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι για τα σχέδια τους», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εταιρείες «αναμένουν ότι οι καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού δεν θα συνεχιστούν και το πρόγραμμα θα συνεχίσει κανονικά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί».
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Πηλείδου είπε ότι «πάρα πολλά έργα σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου ακυρώθηκαν εντελώς και πολλές εταιρείες επέλεξαν να εγκαταλείψουν εντελώς κάποια άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ευτυχώς», όπως είπε, «η Κύπρος παραμένει στα σχέδια όλων των εταιρειών» που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.«Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας και όλες τους ενδιαφέρονται για συνέχιση του προγράμματος τους», υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει κοινή τηλεδιάσκεψη με όλα τα μέρη παρόντα».
 
«Έχουμε τη διαβεβαίωση από όλες τις εταιρείες ότι παραμένουν δεσμευμένες στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει με στόχο να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση Α3 περί τα τέλη του 2021, αρχές του 2022 το αργότερο για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί», τόνισε η κ. Πηλείδου.Σε σχέση με την εισαγωγή LNG για την εγχώρια αγορά, η κ. Πηλείδου είπε ότι «προχωρούμε με σταθερά βήματα για να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του», εντός δύο ετών.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός είπε ότι το EuroAsia interconnector και το EuroAfrica interconnector «προχωρούν κανονικά και με βάση τον σχεδιασμό» και πρόσθεσε ότι «έχουν δοθούν από πλευράς Κύπρου οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες και γίνονται συνεχώς επαφές και με το Ισραήλ και με την Ελλάδα όσον αφορά την διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης».Συντονιζόμαστε ούτως ώστε να γίνει και η απαραίτητες υποβολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση του έργου, πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με το EuroAsia Interconnector, η κ. Πηλείδου είπε ότι «αρχικά αφορά αρκετά υψηλή χρηματοδότηση που φθάνει σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διάφορα στάδια στο έργο αυτό και ευελπιστούμε μέσα στο 2021 το επόμενο στάδιο χρηματοδότησης», πέραν της χρηματοδότησης που λήφθηκε για μελέτες που προηγήθηκαν.
 
Ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την υπογραφή στις επόμενες εβδομάδες του καταστατικού για το Eastern Mediterranean Gas Forum μαζί με τις εμπλεκόμενες γειτονικές χώρες το οποίο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συζήτησης των ενεργειακών θεμάτων επίσης σε συνεχή βάση όχι μόνο μεταξύ των κρατών που εμπλέκονται αλλά και μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου».
 
«Έχει γίνει συμφωνία και μετά από εισήγηση της Κύπρου βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό ούτως ώστε οι χώρες που δεν θέλουν να υπογράψουν στο παρόν στάδιο να μην μας καθυστερήσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένονται κάποια διαδικαστικά θέματα για να προχωρήσει η υπογραφή.Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι αναλύθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα ως αυτό επαναπρογραμματίζεται μετά την κρίση του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι αυτό αφορά όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επαναβεβαιώθηκε από την Υπουργό το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανέφερε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Ενέργειας με ιδιαίτερα έμφαση στο θέμα των καταχρηστικών ρητρών που έχει στείλει η Υπηρεσία του Καταναλωτή του Υπουργείου στην Γενική Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν ακόμη προωθηθεί ενώπιον των δικαστηρίων οι υποθέσεις όπου ο επίτροπος Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου έχει προωθήσει στην Γενική Εισαγγελία».
Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που «αναμένουμε τους κανονισμούς που είναι στην Γενική Εισαγγελία και οι οποίοι θα καθορίσουν το ποιος πληρώνει, πότε πληρώνει και πόσα πληρώνει πνευματικά δικαιώματα».
«Υπάρχει ένα χάος σήμερα στην αγορά, όλοι ζητούν να πάρουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει το μητρώο με βάση το οποίο θα μπορεί κάποιος νόμιμα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα».
Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές, το θέμα της δημιουργίας της νομοθεσίας για την οικοτεχνία, η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των ποσοστών τα οποία θα πρέπει να πετύχει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2020.
 
Αναφορικά με τις ΑΠΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «έχουμε υπερκαλύψει τον γενικό στόχο, είμαστε πολύ κοντά στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στον τομέα των Μεταφορών».
Εξάλλου, σε δηλώσεις, ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ανέφερε στην Υπουργό ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί στενά την δουλειά της κυρίως στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν «στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις, στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και επτά χρόνια, στην προώθηση υλοποίησης του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, στην τεράστια καθυστέρηση στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού η οποία θα έπρεπε να γίνει από το 2016 και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες».

Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί επίσης μεταξύ άλλων, «τις επιπτώσεις από τη μη κάλυψη των στόχων που μας έδωσε η ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές και στην ηλεκτροπαραγωγή, την λήψη ουσιαστικών μέτρων μείωσης των πολύ υψηλών τιμών των καυσίμων και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, την προώθηση της υγραεροκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, την απαράδεκτη καθυστέρηση των κανονισμών για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την απαράδεκτη καθυστέρηση στην προώθηση των αποφάσεων για καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις στο δικαστήριο για να δικαιωθούν οι δανειολήπτες τους οποίους υποχρέωναν για χρόνια οι τράπεζες και την αδικία για τη μη συμπερίληψη των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών με περιτοναϊκή κάθαρση στην ειδική διατίμηση 08 στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Πηγή: euronews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης