Η εποχή της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων πλησιάζει σταδιακά στο τέλος της. Οι πράσινες τεχνολογίες όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ αρχίζουν να αυξάνουν σημαντικά το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
Όπως σημειώνει το aljazeera.com, υπόσχονται ένα καθαρότερο περιβάλλον, που θα είναι απαλλαγμένο από το πετρέλαιο και τη ρύπανση. Ωστόσο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεχνολογικά εργαλεία, που στην πράξη αποδεικνύονται αντιφατικά ως προς τον αρχικό σκοπό τους.
Ειδικότερα, οι τεχνολογίες που απαιτούνται για την παραγωγική αξιοποίηση των ήπιων πηγών ενέργειας αλλά και την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι στην πλειοψηφία τους νέες και καινοτόμες, και υποστηρίζονται απαραίτητα και απόλυτα από συγκεκριμένες ορυκτές πρώτες ύλες.
Έρχονται στο προσκήνιο ορυκτά και μέταλλα που χαρακτηρίζονται κρίσιμα (7), όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης, το βανάδιο, οι σπάνιες γαίες, αλλά και τα πιο γνωστά όπως είναι το νικέλιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο μόλυβδος, το ασήμι και άλλα. Όλα τα ηλιακά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν μέταλλα, μερικά εξαιρετικά σπάνια, τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν νέα ρύπανση.
Επομένως, γίνεται σαφές ότι για να καταστούν υλοποιήσιμοι και εφικτοί οι στόχοι της απανθρακοποίησης και της ηλεκτροκίνησης, είναι απαραίτητη η πολλαπλάσια αύξηση εξόρυξης και παραγωγής των απαραίτητων ορυκτών πρώτων υλών.
Η σκοτεινή πλευρά της πράσινης ενέργειας αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος μπορεί να δημιουργήσει τεράστια εξάρτηση από σπάνια υλικά και ορυκτά. Και με την υπόσχεση ή τη δέσμευση ενός «πράσινου» κόσμου, ίσως αποδειχθεί ένας τεράστιος μύθος με νέες προκλήσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον μας.
Παρακολουθήστε ΕΔΩ το εκτενές βίντεο του Al Jazeera για το εν λόγω ζήτημα που αναλύθηκε
www.worldenergynews.gr