Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, με την ανεύρεση έξυπνων τρόπων να κρίνεται επιτακτική εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στην τσέπη μας αλλά και στο περιβάλλον.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις χρειάζεται ένας ιδιαίτερος προγραμματισμός, καθώς εμπλέκονται αρκετά άτομα που πρέπει να εναρμονιστούν σε μια νέα καθημερινότητα με διαφορετικές συνήθειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών εξόδων και η επιχείρηση να γίνει βιώσιμη.
Ενδεικτικά:
1. Ορίζουμε τους ενεργειακούς στόχους
Μια μικρή ή μεγάλη επιχείρηση συνεπάγεται με την παρουσία αρκετών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά χρειάζεται χρόνος και διάστημα προσαρμογής σε μια νέα καθημερινότητα.
Είναι γεγονός ότι το άγχος, η αγωνία και το διαρκές «τρέξιμο» συνοδεύουν τη συμπεριφορά των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα, να αφήνουμε για αρκετή ώρα ανοιχτό το ψυγείο αλλά και το κλιματιστικό.
Αυτά όλα μαζί αν συναθροιστούν, δημιουργούν μια λίστα εξόδων που πρέπει να σβήσουν για να αλλάξουν μερικές από τις πάγιες δαπάνες της επιχείρησής μας.
2. Για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη «μετάβαση» χρειάζεται να εφαρμόζουμε και να σκεφτόμαστε απλά και μικρά πράγματα.
Μερικά από αυτά είναι η απενεργοποίηση των φώτων στην αίθουσα συσκέψεων όταν κανείς δεν βρίσκεται στον χώρο.
Κίνηση που θα επέφερε σημαντικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας (έως και 70%) είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεων με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες LED.
Επίσης, καλό θα ήταν να απενεργοποιούμε τους υπολογιστές και να μην τους αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής όταν δεν βρισκόμαστε στο γραφείο. Επίσης, μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο φωτεινότητας καθώς η λειτουργία της οθόνης καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν οικονομικότερα συγκριτικά με τους υπολογιστές γραφείου.
Αναφορικά με το ψυγείο, που αποτελεί το «καταφύγιο» της γαστρονομικής μας απόλαυσης, επιλέγουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++).
Η αντικατάσταση ενός ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 41%.
3. Επιλέγουμε τον φούρνο μικροκυμάτων και όχι τον φούρνο της κουζίνας για να ζεστάνουμε μια μικρή ποσότητα φαγητού.
Γενικώς, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διαθέτει φούρνο μικροκυμάτων και έτσι πραγματοποιείται εξοικονόμηση χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Παρακολούθηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Πρόκειται αναμφισβήτητα για τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο έτσι ώστε να έχουμε επίγνωση του τι γίνεται. Οι έξυπνοι μετρητές, είναι το εργαλείο που θα μας δείξει τον δρόμο της κατανάλωσης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι καταναλώνει κάθε συσκευή, έτσι ώστε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε τον τρόπο που χειριζόμαστε τα ηλεκτρικά εργαλεία της επιχείρησης.
Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι ο περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης καθίσταται επιτακτικός στις μέρες μας και η σωστή στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβεβλημένη παντού και ειδικά στις επιχειρήσεις που ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τα πάγια έξοδά τους.
Η χάραξη νέων καθημερινών συνηθειών, ο καθορισμός στόχων και η σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, θα ελαφρύνουν σημαντικά τα έξοδα της επιχείρησης δημιουργώντας νέα δεδομένα στην κατηγορία «δαπάνες».
www.worldenergynews.gr