Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: «Κόκκινες γραμμές» για συμμετοχή στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ μετά την ιδιωτικοποίηση

ΔΕΗ: «Κόκκινες γραμμές» για συμμετοχή στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ μετά την ιδιωτικοποίηση
Ο ρόλος της ΔΕΗ στα δίκτυα «περνά» από την τεχνογνωσία του στρατηγικού επενδυτή, τον δεσμευτικό χρόνο παραμονής και την προέλευσή του
Ουσιαστική συμμετοχή στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή επιδιώκει η ΔΕΗ προκειμένου να μην απολέσει πλήρως τον έλεγχο στα δίκτυα διανομής.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνδρομή των συμβούλων της (Goldman Sachs – Eurobank) διαμορφώνει αυτό το διάστημα τις «κόκκινες» γραμμές που θα θέσει στη συζήτηση που έχει ανοίξει με τα συναρμόδια υπουργεία για τα ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ που θα παραχωρηθούν στον νέο μέτοχο.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι υποχρεωμένη να διαθέσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού ποσοστό έως και 49% του μετοχικού κεφαλαίου και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο και μέχρι τότε, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές θα πρέπει να έχουν απαντηθεί τρία κομβικά ερωτήματα που λειτουργούν διαδραστικά και σε σχέση με τον μετέπειτα ρόλο της ΔΕΗ στα δίκτυα.

Ετήσια συνεισφορά 300 εκατ. στα EBITDA της ΔΕΗ

Σε τι είδους επενδυτές θα απευθύνεται ο διαγωνισμός, εάν δηλαδή θα αφορά αποκλειστικά επενδυτές που διαθέτουν τεχνογνωσία σε δίκτυα ή όχι είναι το πρώτο ερώτημα.

Το δεύτερο συνδέεται με το εάν θα υπάρξει δέσμευση παραμονής του επενδυτή στην εταιρία και για πόσο χρονικό διάστημα και το τρίτο εάν θα αποκλειστούν ή όχι εταιρίες από τρίτες χώρες, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι της εισόδου κινεζικών εταιριών σε υποδομές ενεργειακών δικτύων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί το πλέον κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ συνεισφέροντας περί τα 300 εκατ. λειτουργικά κέρδη ετησίως. Η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο διανομής του απλώνεται σε 239.236 χλμ., καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 πάντως τα οικονομικά μεγέθη του ΔΕΔΔΗΕ υποχώρησαν σημαντικά έναντι του 2019. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 69,3% στα 2,7 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών κατά 5,8% στα 355,5 εκατ. ευρώ.

Σε ποσοστό 37,9% υποχώρησε η λειτουργική κερδοφορία με τα EBITDA να διαμορφώνονται στο α εξάμηνο στα 15,4 εκατ. ευρώ από 24,8 εκατ. το α εξάμηνο του 2019. Τα μεγέθη της εταιρίας επηρεάστηκαν από τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%, την σημαντική αύξηση των επενδύσεων αλλά και τις επιπτώσεις του Govid -19. Ανεπίσημα ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔHΕ έχουν εκδηλώσει η γερμανική ΕΟΝ, η γαλλική ΕNEDIS και η ιταλική ΕΝΕL.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης