Ηλεκτρισμός

Βρετανία: Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για περιστολή των επενδύσεων στα δίκτυα ρεύματος

Βρετανία: Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για περιστολή των επενδύσεων στα δίκτυα ρεύματος

Αντιδρούν οι Διαχειριστές Δικτύων στην απόφαση της Ofgem να συρρικνώσει το επενδυτικό πρόγραμμα

Ο Διαχειριστής Συστήματος προειδοποίησε την βρετανική αρχή ενέργειας Ofgem να επανεξετάσει τα σχέδιά της για καταστολή Διαχειριστών  καθώς η βιομηχανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου εξέγερση ενάντια στις προτάσεις της αυτήν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι εταιρείες ενεργειακού δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του National Grid, αναμένεται να αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια της ρυθμιστικής αρχής να μειώσουν κατά το ήμισυ τις αποδόσεις που πραγματοποιούν κατά την επένδυση σε ενεργειακή υποδομή.

Η Ofgem παρουσίασε σχέδια νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι για να μειώσει τις δαπάνες των ενεργειακών δικτύων κατά 8 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα οκτώ χρόνια και να μειώσει κατά το ήμισυ τις αποδόσεις που επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν στις επενδύσεις τους στο 3,95%, από 7-8% κάτω από το ισχύον κανονιστικό καθεστώς.

Η Nicola Shaw, επικεφαλής της επιχείρησης δικτύων του National Grid, δήλωσε ότι η οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να «πλήξει την αξιοπιστία» του ενεργειακού συστήματος της Βρετανίας και να θέσει «εμπόδια στο δρόμο» των καθαρών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι «άνευ προηγουμένου» οικονομικές περικοπές της Ofgem σήμαινε ότι κρίσιμα έργα για να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάσει στο μηδέν είχαν μείνει έξω από τα σχέδια δαπανών για τα επόμενα οκτώ χρόνια και αποξενώθηκαν οι επενδυτές που ιστορικά είχαν τιμολογήσει το σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς της Βρετανίας. «Οι επενδυτές αναμένουν απολύτως χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα », είπε η Shaw. «Αλλά τους αρέσει η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα. Και δεν έχουν τίποτα από αυτά με την Ofgem».

Η εκδοχή της Ofgem

Ο Jonathan Brearley, νέος διευθύνων σύμβουλος της Ofgem και πρώην επικεφαλής της ρύθμισης δικτύου, δήλωσε ότι οι προτάσεις του ήταν αποτέλεσμα «εκτεταμένης ανάλυσης» για τον προσδιορισμό «μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και πελατών».

Η Ofgem ελέγχει το ποσό που μπορούν να ξοδέψουν οι Διαχειριστές του Δικτύου για την αναβάθμιση των αγωγών φυσικού αερίου και των ηλεκτρικών γραμμών της χώρας, επειδή το κόστος μεταβιβάζεται στους πελάτες μέσω των λογαριασμών ενέργειας. Συνήθως, το κόστος εταιρείας δικτύου αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του μέσου λογαριασμού ενέργειας των νοικοκυριών.

Στο παρελθόν, η ρυθμιστική αρχή αντιμετώπισε έντονη κριτική από βουλευτές και ομάδες καταναλωτών για την εποπτεία ενός κανονιστικού σχεδίου που επέτρεπε στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και τις πληρωμές των μετόχων να αυξάνονται σε βάρος των λογαριασμών ενέργειας.

Ο παρατηρητής δαπανών της Whitehall, η Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου, διαπίστωσε ότι οι λεγόμενοι «έλεγχοι τιμών» της Ofgem επέτρεψαν στα νοικοκυριά να επωμιστούν το κόστος του ενεργειακού δικτύου που ήταν 800 εκατομμύρια £ υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε να ήταν πάνω από οκτώ χρόνια.

Ένας εκπρόσωπος της Ofgem είπε ότι οι προτάσεις του θα «δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο ενεργειακό σύστημα για τους καταναλωτές τώρα και στο μέλλον». Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Ξεκλειδώνουμε πρωτοφανή χρηματοδότηση για έργα που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα από το ενεργειακό μας σύστημα. Τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι τα δίκτυα μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις με πολύ χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης και να παραμείνουν μια σταθερή και ελκυστική πρόταση για τους επενδυτές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης