Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Τάσεις αποκλιμάκωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος

Τάσεις αποκλιμάκωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος
Σήμερα (7/09) η μέση ΟΤΣ θα ανέλθει στα 50,6 ευρώ ανά MWh, ενώ το μέγιστο φορτίο θα διαμορφωθεί στα 7.200 MW
Τάσης αποκλιμάκωσης εμφανίζει με την έναρξη της εβδομάδας η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στην προημερήσια αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος για σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 50,6 ευρώ ανά MWh, ενώ η ζήτηση προβλέπεται να φθάσει στα 7.200 MW.

Σύμφωνα με τις προσφορές των συμμετεχόντων στην αγορά η ζήτηση θα καλυφθεί κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου και φυσικά ΑΠΕ, οι οποίες «μπαίνουν» πρώτες στο σύστημα, αφού από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που είχαν «επιστρατευτεί» την προηγούμενη εβδομάδα με το φόβο της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα, πλέον είναι σε λειτουργία μόνο η Μελίτη.

Ο καύσωνας της προηγούμενης εβδομάδας οδήγησε τη ζήτηση σε λειτουργούσες μονάδες στα 8.600 MW την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν και η ημέρα με την υψηλότερη Οριακή Τιμή του Συστήματος στα 69,9 ευρώ ανά MWh. Μάλιστα στις 2και στις 3 Σεπτεμβρίου λειτούργησαν πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την κάλυψη της ζήτησης και συγκεκριμένα οι μονάδες 1 και 2 του Αγίου Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 3 και 4 και η Μελίτη.

Κορύφωση της ΟΤΣ την Πέμπτη (3/09)

Η ανοδική πορεία των τιμών και η ένταξη λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη της ζήτησης είχε ξεκινήσει από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου όταν μπήκαν στο σύστημα ο Άγιος Δημήτριος 2 η Μεγαλόπολη 3 και 4 και η Μελίτη. Την ημέρα εκείνη η μέση Οριακή τιμή διαμορφώθηκε στα 65,4 ευρώ ανά MWh και η ζήτηση ήταν στα 8.500 MW.

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου η τιμή μειώθηκε στα 60,2 ευρώ ανά MWh για να κορυφωθεί την Πέμπτη σχεδόν στα 70 ευρώ ανά MWh και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά από την Παρασκευή 4/9 που διαμορφώθηκε στα 46,5 ευρώ ανά MWh, το Σάββατο 5/9, 43,4 ευρώ ανά MWh και την Κυριακή 6/9 στα 34,7 ευρώ ανά MWh λόγω μειωμένης ζήτησης στα 6.000 MW.

Όσο δε για τις λιγνιτικές μονάδες, χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα στο σύστημα είναι ενταγμένη μόνο η Μελίτη καθώς προβλέπεται αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας αλλά και μειωμένη ζήτηση.

Σχολιάζοντας την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα το σωματείο Σπάρκατος, των εργαζομένων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, υπογράμμισε τη σημασία του λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης. Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι λιγιτικές μονάδες χρειάστηκε να ενταχθούν στο σύστημα αλλά και ότι η χονδρική τιμή εκτοξεύτηκε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης