Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ανάγκη αναβάθμισης 1.178 χλμ. του δικτύου του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το 10ετές του Entso-e

Ανάγκη αναβάθμισης 1.178 χλμ. του δικτύου του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το 10ετές του Entso-e
Με βάση τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ καλείται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση από τα 120 KV στα 220 KV
Σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου υψηλής τάσης από τα 120 KV στα 220 KV καλείται να πραγματοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ την επόμενη δεκαετία προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Entso-e, οι οποίες υπαγορεύονται από την ανάγκη διασύνδεσης των δικτύων και των αγορών ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Entso-e δηλαδή η Ένωση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού στην ΕΕ, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις γραμμές δικτύων υψηλής τάσης που λειτουργούν σε τάση μικρότερη των 220kV.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η κατάσταση του δικτύου που έχει ονομαστική στάθμη τάσης μικρότερη από 220 kV, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι γραμμές διατηρούνται συχνά σε κατάσταση λειτουργίας πολύ πέρα από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους, χαρακτηρίζεται ως ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσει ζημιά στην επιτυχή ολοκλήρωση αρκετών βασικών στόχων της διαδικασίας σχεδιασμού του συστήματος, όπως αύξηση των απαιτήσεων μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρισμού, που οδηγούν σε προβλήματα στην ολοκλήρωση της αγοράς και στην εξισορρόπηση των τιμών, στη σύνδεση ανανεώσιμων πηγών στην περιοχή και στην ασφάλεια εφοδιασμού, η οποία συχνά εξαρτάται άμεσα από το δίκτυο με το επίπεδο τάσης κάτω των 220 kV.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει η έκθεση η εξεύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα θεωρείται ως μείζονος σημασίας για τον σχεδιασμό του συστήματος, ειδικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πρώτος στη λίστα ο ΑΔΜΗΕ

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και αναλυτική παρουσίαση του μήκους των δικτύων ανά χώρα που πρέπει να αναβαθμιστούν την πενταετία έως το 2025 καθώς και την επόμενη πενταετία μέχρι το 2030. Τα στοιχεία της έκθεσης του Entso-e προκύπτουν από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι διαχειριστές το Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020.

Σύμφωνα με αυτά ο ΑΔΜΗΕ είναι πρώτος στη λίστα για την περίοδο μέχρι το 2025, με το μήκος των γραμμών που πρέπει να αναβαθμιστούν να φθάνει στα 987,8 χιλιόμετρα, ενώ για την περίοδο 2025-2030 απομένουν προς αναβάθμιση ακόμα 190,9 χιλιόμετρα.

Έτσι το σύνολο των γραμμών που θα πρέπει να αναβαθμίσει από τα 120 KV στα 220 KV έως το 2030 φθάνει τα 1.178,7 χιλιόμετρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Entso-e το ποσοστό των συνολικών προγραμματισμένων επενδύσεων, που προορίζονται για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση από τον ΑΔΜΗΕ είναι μόλις στο 6,36%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης