Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πυρηνική αναγέννηση για την παραγωγή ενέργειας ξεκινά από την Κίνα

Η πυρηνική αναγέννηση για την παραγωγή ενέργειας ξεκινά από την Κίνα
Το μυστικό «όπλο» ονομάζεται θόριο και εξασφαλίζει την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων
Το ατύχημα στη Φουκουσίμα ήταν ένα σημαντικό σημείο καμπής για την πυρηνική ενέργεια.
Αμέσως μετά και σε συνδυασμό με τα γεγονότα που ακολούθησαν (τσουνάμι), πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προχώρησαν στο κλείσιμο μεγάλων τμημάτων της πυρηνικής ικανότητας τους.
Για να αναπληρώσουν την χαμένη ενέργεια, άρχισαν την κατασκευή νέων, πιο «ασφαλών» πηγών όπως το φυσικό αέριο και τα φυτά με καύση άνθρακα.
Σύμφωνα με την Megan Dailey του Energy and Capital, πέρυσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτίμησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σχεδόν 6,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, με ένα μεγάλο μέρος να  οφείλεται στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η Κίνα μια από τις χώρες που μαστίζονται από την αιθαλομίχλη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πυρηνικής αναγέννησης, και στόχος της είναι να καταστούν οι αντιδραστήρες της πιο αποτελεσματικοί και πολύ λιγότερο επικίνδυνοι.
Το μυστικό είναι ένα μέταλλο που ονομάζεται θόριο.



Το θόριο είναι ένα ελαφρώς ραδιενεργό μέταλλο που δεν αντιδρά μόνο του. Μπορεί να είναι μέρος μιαςπυρηνικής διαδικασίας μόνο όταν συνδυάζεται με άλλα καύσιμα, όπως το ουράνιο και το πλουτώνιο.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το θόριο μπορεί να κλείσει πιο γρήγορα από ό, τι το καθαρό ουράνιο.
Πλέον, οι χημικές αλλαγές κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας από θόριο, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του μετάλλου, αφήνοντας λιγότερα απόβλητα με ένα πολύ μικρότερο ραδιενεργό χρόνο ζωής.
Η Κίνα αναπτύσσει αντιδραστήρες υγρού φθοριούχου θορίου και στερεών καυσίμων.
Το σημαντικό μειονέκτημα σε αυτήν την τεχνολογία είναι ότι είναι πολύ νέα, και έτσι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Το πρώτο πείραμα θορίου σε πυρηνικό εργοστάσιο έγινε στη Νορβηγία το 2013.
Τα  σχέδια της Κίνας δεν αναμένεται να είναι εμπορικά βιώσιμα μέχρι το 2030.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση 60% στην παγκόσμια πυρηνική ικανότητα έως το 2040 με την μεγαλύτερη άνοδο  να προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

Η πυρηνική ενέργεια θορίου απογειώνεται

Και ενώ το ουράνιο εξακολουθεί να αυξάνεται σε αυτό το νέο πυρηνικό κύμα, το θόριο μπορεί σύντομα να δώσει υψηλές αποδόσεις.
Εκτός του ότι είναι καθαρότερο και ασφαλέστερο από το ουράνιο, οι προμήθειες  θορίου είναι πολύ πιο εύκολες τόσο για τους ανθρακωρύχους όσο και για τους παραγωγούς ενέργειας.
Χρειάζεται μόνο ένας τόνος θορίου για να παράγει την ίδια ποσότητα ενέργειας όσο 200 τόνοι ουρανίου και για αυτό είναι πιο αποτελεσματικό στη χρήση.

Το ενεργειακό τοπίο

Τα πυρηνικά δεν είναι η μόνη καθαρή τεχνολογία που περιορίζει το κόστος.
Η ηλιακή και αιολική ενέργεια γίνεται όλο και πιο προσιτή μέρα με τη μέρα.
Το ερώτημα τώρα είναι: Τι θα δούμε περισσότερο στο μέλλον;
Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες είναι ήδη εμπορικά βιώσιμοι σε πολλά μέρη, αλλά η απόδοση δεν είναι ακριβώς ίδια με τις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εξελίσσονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης