Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Η ειρήνη και η αποκλιμάκωση δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς

Κ. Χατζηδάκης: Η ειρήνη και η αποκλιμάκωση δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς
Με τις συμφωνίες που κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο δείξαμε στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος δήλωσε ο υπουργός ενέργειας
Η ειρήνη και η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία «δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή τους στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
«Με τις συμφωνίες που κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο δείξαμε στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος. Τους λέμε, δηλαδή, να έρθουν κι εκείνοι να συμφωνήσουμε, αντί να μένουμε στον 19ο αιώνα και να συνεχίζουμε μια πολιτική που δεν πάει πουθενά. Να κλείσουμε τα θέματα των θαλασσίων ζωνών σαν σύγχρονα κράτη και να προχωρήσουμε μπροστά με ειρήνη».
Επίσης ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση περί ευνοϊκής συμφωνίας για την Τουρκία.
«Εάν ίσχυαν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, για ποιο λόγο εξερράγη η Τουρκία μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας; Και για ποιο λόγο με αφορμή αυτή τη συμφωνία εντάθηκαν οι προκλήσεις;», διερωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην ίδια συνέντευξη, με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από το Υπουργικού Συμβούλιο του νέου 10ετούς Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται λόγος για καύση, αλλά για «ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, ακολουθώντας έτσι τον ευρωπαϊκό δρόμο».

5 κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θέλοντας να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, απαρίθμησε ορισμένες από τις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι της συνεχιζόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας.
«Πρώτον, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμά μας να κάνουμε τον αγωγό East Med, στις 2 Ιανουαρίου ήμουν ένας από τους 3 υπογράφοντες για τον αγωγό, μαζί με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό μου. Δείξαμε ότι προχωρούμε μπροστά στους σχεδιασμούς μας, χωρίς να λογαριάζουμε τις απειλές της Τουρκίας! Δεύτερον, η Ελλάδα έδωσε αποφασιστική απάντηση στην καθοδηγούμενη από την Τουρκία εισβολή μεταναστών στον Έβρο. Τρίτον, στην περίπτωση του Ορούτς Ρέις ο στόλος μας βγήκε μπροστά. Δεν θέλω να κάνω, παρότι θα μπορούσα, περαιτέρω σχόλια για συγκεκριμένες κινήσεις που έγιναν τις οποίες όλοι τις γνωρίζουμε. Τέταρτον, κάναμε συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, που χρόνιζε επί καιρό. Πέμπτον, κάναμε αντίστοιχη -και εκ των πραγμάτων λόγω του περιβόητου υποτιθέμενου Τουρκολιβυκού μνημονίου, σημαντικότερη- συμφωνία με την Αίγυπτο με τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ», εξήγησε ο υπουργός.

«Με τη συμφωνία μας με την Αίγυπτο ακυρώσαμε το Τουρκολυβικό μνημόνιο»
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο εξερράγη η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου; Και για ποιο λόγο με αφορμή αυτή τη συμφωνία εντάθηκαν οι προκλήσεις;».
Όπως είπε: «Η Ελλάδα φανταζόταν προφανώς ότι θα ενταθούν οι προκλήσεις, αλλά έκανε αυτή τη συμφωνία γιατί ήθελε να στείλει δύο μηνύματα στην Τουρκία: Το ένα μήνυμα είναι ότι προφανώς το Τουρκολιβυκό μνημόνιο εν τοις πράγμασι είναι άκυρο. Όχι μόνο γιατί το λέμε, αλλά γιατί συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ και με αυτό τον τρόπο να ακυρώσουμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έμπαινε στα δικά μας χωράφια.
Και δεύτερο -και σημαντικότερο για μένα- γιατί θέλαμε με αυτές τις δύο τελευταίες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο να δείξουμε στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος. Τους λέμε, δηλαδή, να έρθουν κι εκείνοι να συμφωνήσουμε, αντί να μένουμε στον 19ο αιώνα και να συνεχίζουμε μια πολιτική που δεν πάει πουθενά. Να κλείσουμε τα θέματα των θαλασσίων ζωνών σαν σύγχρονα κράτη και να προχωρήσουμε μπροστά με ειρήνη. Βεβαίως, η ειρήνη δεν εξαρτάται μόνο από εμάς κι η αποκλιμάκωση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε πως «όσο η Τουρκία συνεχίζει, εμείς θα είμαστε πολύ σαφείς στην αποφασιστικότητα με την οποία θα αντιδρούμε, αλλά την ίδια στιγμή θα εξαντλούμε κι όλη τη «δημιουργικότητα» μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτή η δημιουργικότητα αποτυπώνεται και στις δύο συμφωνίες στις οποίες αναφέρθηκα, αλλά νομίζω αντανακλάται και στις δηλώσεις διαφόρων ξένων ηγετών που δείχνουν ότι οι ελληνικές θέσεις είναι κατανοητές και η Τουρκία απομονώνεται».
Όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα από τη χώρα μας. «Ήδη έγινε συζήτηση στο Άτυπο Συμβούλιο του Βερολίνου για το συγκεκριμένο θέμα. Θα είναι ενδεχομένως ζήτημα στη Διάσκεψη Κορυφής που θα γίνει 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Απλώς υπάρχει μια καλοδεχούμενη προφανώς διάθεση από την πλευρά της γερμανικής προεδρίας και άλλων παραγόντων της διεθνούς σκηνής να εξευρεθεί ένα πλαίσιο προσέγγισης των δύο χωρών. Και μακάρι να εξευρεθεί. Εμείς δεν είμαστε εδώ έχοντας ως αυτοσκοπό την ένταση και την όξυνση. Θέλουμε να υπάρξει εξομάλυνση υπό τις προϋποθέσεις βεβαίως που έχουμε πει, όχι υπό καθεστώς εκβιασμών».

«Με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό δρόμο»
Παράλληλα, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την έκπληξή του. «Παρακολουθώ με κατάπληξη τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα είχα κάνει σχετικά σχόλια πρόσφατα στην Ένωση Περιφερειών, παρουσία και της κας Δούρου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε στον πάτο. Μας έχουν περάσει χώρες, οι οποίες μπήκαν στην Ε.Ε. πολύ πιο μετά από την Ελλάδα και γι’ αυτό ευθύνονται πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις και ευθύνεται φυσικά και η αυτοδιοίκηση διαχρονικά –λιγότερο ή περισσότερο, γιατί κάποιοι έχουν λύσει τα θέματα σε τοπικό επίπεδο».
Όπως εξήγησε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει υψηλούς στόχους για την ανακύκλωση, ακολουθώντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο. Ωστόσο, «η συζήτηση που γίνεται για την ενεργειακή αξιοποίηση φοβάμαι να πω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στην Ελλάδα αυτή την ώρα έχουμε ταφή 80%, όταν στην Ε.Ε. είναι γύρω στο 25% και από την άλλη πλευρά έχουμε μετά βίας 1,5% ενεργειακή αξιοποίηση, όταν στην Ευρώπη είναι 28,5%.
Τι λένε λοιπόν όλοι όσοι αντιτίθενται; Λένε να μην κάνουμε ενεργειακή αξιοποίηση, την οποία ονομάζουν καύση ενώ δεν είναι. Το τονίζω αυτό, είναι ενεργειακή αξιοποίηση. Διότι απλά και μόνο δογματικά είναι απέναντι. Δηλαδή είναι κάτι αποδεκτό από την Ε.Ε., είναι το 30% περίπου σε σχέση με τον όγκο της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση στο κέντρο της Βιέννης, της Κοπεγχάγης. Υπάρχουν 400 και πλέον τέτοιες μονάδες σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Μας ζητούν λοιπόν να μην το κάνουμε, επειδή έτσι τους ήρθε. Κι επειδή κάποιοι από αυτούς –οι πιο καλόπιστοι- λένε να πάμε κατευθείαν από την ταφή στην πλήρη ανακύκλωση. Δηλαδή ζητάνε από τον τελευταίο σχεδόν δρομέα της κούρσας, όχι μόνο να τερματίσει πρώτος, αλλά να κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα! Αυτά τα πράγματα είναι εκτός από πλευράς ενωσιακού δικαίου, διότι στις Βρυξέλλες αυτά είναι αποδεκτά και στην Ε.Ε. είναι καθημερινότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης