Ενέργεια

ESA: H Αμερική έχει τη δυνατότητα νέας αποθήκευσης ενέργειας 100 GW έως το 2030

ESA: H Αμερική έχει τη δυνατότητα νέας αποθήκευσης ενέργειας 100 GW έως το 2030
Η υποστηρικτική νομοθεσία θα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας

Η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η απανθρακοποίηση θα χρειαστούν νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα χρόνια για να παρέχουν ευέλικτη ενέργεια και χωρητικότητα. Παράλληλα με τα αυξανόμενα μερίδια ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δουν αυξημένη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας, καθώς η αποθήκευση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση περισσότερης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με Αμερικανική Ένωση Αποθήκευσης Ενέργειας (ESA), η Αμερική έχει τη δυνατότητα 100 GW νέας αποθήκευσης ενέργειας που θα αναπτυχθεί έως το 2030. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην προηγούμενη εκτίμησή του από το 2017, η ESA προέβλεψε 35 GW αποθήκευσης ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων μπαταριών, θερμικής, μηχανικής και αντλίας υδροηλεκτρικής αποθήκευσης - εγκατεστημένο έως το 2025.
Ο φιλόδοξος στόχος 100 GW της νέας αποθήκευσης ενέργειας είναι εφικτός εάν συνεχιστούν οι υποστηρικτικές πολιτικές και οι αναδυόμενες πολιτικές που εξαλείφουν τα εμπόδια στη συμμετοχή στην αγορά, λέει η εμπορική Ένωση.

Αξιοσημείωτη ανάπτυξη

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν την εκθετική αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ESA, Kelly Speakes-Backman τόνισε ότι: «Με τις σωστές πολιτικές και τα ρυθμιστικά πλαίσια, πιστεύουμε ότι η επίτευξη 100 GW νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης έως το 2030 είναι απολύτως λογική και εφικτή. Οι τρέχουσες προβλέψεις της αγοράς δείχνουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη για την αποθήκευση ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Power & Renewables και την ESA, η εγκατάσταση αποθήκευσης αναμένεται να διπλασιαστεί στα 1,2 GW, παρά την κρίση του κορωνοϊού. Το 2025, η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας έχει οριστεί να φτάσει τα 7 GW, αντιπροσωπεύοντας εξαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τις νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης το 2020.

Υποστηρικτικές πολιτικές

Η υποστηρικτική νομοθεσία θα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με την αναπτυσσόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας.

Οι κρατικές δεσμεύσεις για την απανθρακοποίηση, την επέκταση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας και τα πρότυπα καθαρής ενέργειας θα οδηγούσαν επίσης στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας. «Ένα υποστηρικτικό πλαίσιο πολιτικής και μια ζωντανή οικονομία καθαρής ενέργειας θα οδηγούσε στην αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας και θα έδινε μια πορεία για την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης 100 GW έως το 2030», λέει η ESA.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Οι άλλοι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σχεδιάζουν τώρα και προετοιμάζονται για αποθήκευση ενέργειας. Ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν αποθήκευση στον ολοκληρωμένο προγραμματισμό πόρων (IRP). Σύμφωνα με την ESA, περισσότερα από το 80% των IRPs 2018-2019 εξέτασαν την αποθήκευση στα μοντέλα τους και πάνω από 20 GW χώρου αποθήκευσης έχουν επιλεγεί οικονομικά σε IRP έως το 2040.

Φέτος, διάφορες επιχειρήσεις των ΗΠΑ αναμένεται να εγκαταστήσουν 220 MW αποθηκευτικού χώρου στις τοποθεσίες τους ή κοντά στο 2020 - και αυτός ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα τετραπλασιαστεί έως το 2029, δήλωσε ο Ricardo Rodriguez, ερευνητής στο Guidehouse Insights, στο WSJ.

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μειώσουν το κόστος και να προσαρμοστούν στην ώθηση προς καθαρότερη ενέργεια σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τα σωστά κίνητρα και πολιτικές, η Αμερική θα μπορούσε να δει μια άνθηση στην αποθήκευση ενέργειας την επόμενη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης