Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό πίεση θα παραμείνουν οι ασιατικές τιμές άνθρακα λένε traders και αναλυτές – 25% υποχώρησαν φέτος

Υπό πίεση θα παραμείνουν οι ασιατικές τιμές άνθρακα λένε traders και αναλυτές – 25% υποχώρησαν φέτος
Σε πενταετές χαμηλό υποχώρησαν οι τιμές του άνθρακα στα περίπου 50 $ τον τόνο
Οι ασιατικές τιμές άνθρακα, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου 25% φέτος, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι απίθανο να κινηθεί υψηλότερα πριν από το τέλος του 2020 καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας λειτουργούν με αποθέματα, ανέφεραν traders και αναλυτές.
Οι τιμές του άνθρακα μειώθηκαν σε πενταετές χαμηλό μετά από πτώση κατά ένα τρίτο πέρυσι και τώρα είναι περίπου 50 $ τον τόνο, επίπεδο που είχε να δει η αγορά από το 2016.
«Αναπηδά από τον πάτο,» δήλωσε ο Dale Hazelton, αναλυτής άνθρακα στη Woodmac στη Σιγκαπούρη «Υπήρχε ένα τέτοιο σοκ ζήτησης με το παγκόσμιο lockdown, το οποίο μείωσε σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας και οδηγεί σε πολύ μειωμένη ζήτηση άνθρακα».

Οι παραγωγοί θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να μειώσουν την παραγωγή για να εξισορροπήσουν τις προμήθειες στην αγορά και τα αποθέματα είναι υψηλά για πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ασία.
Η ετήσια ζήτηση θα μειωθεί περίπου 60 εκατομμύρια σε 70 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο Hazelton.
Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φθάσει περίπου τα 5.600 εκατομμύρια τόνους έως το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Στην Ιαπωνία, οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καίνε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όχι μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών αλλά και επειδή έχουν συμβατικές υποχρεώσεις εφοδιασμού που είναι δύσκολο να αποφευχθούν, δήλωσε στο Reuters ειδικός άνθρακα σε έναν από τους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας.

Οι τιμές για το LNG αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των περιορισμών της προσφοράς και της εποχιακής αύξησης της ζήτησης, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η αγορά άνθρακα στην Ασία προστέθηκαν οι περιορισμοί από την Κίνα στις εισαγωγές, και από την Αυστραλία, λόγω αυστηρών ποσοστώσεων που πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι εν μέρει πολιτικά κίνητρα λόγω των εντάσεων μεταξύ των χωρών.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε πώς η ποσόστωση θα επηρεάσει τις εισαγωγές, επειδή αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του εθνικού ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε αναλυτής με έδρα την Κίνα .


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης