Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EEX: Έντονη ζήτηση για τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας της Ιαπωνίας

EEX: Έντονη ζήτηση για τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας της Ιαπωνίας
Τις πρώτες 100 ημέρες καταγράφηκε όγκος εκκαθάρισης 160.000 MWh
Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX) ανακοίνωσε ότι η νέα υπηρεσία εκκαθάρισης για ιαπωνικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ισχύος, που ξεκίνησε τον Μάιο, προσελκύει ισχυρή ζήτηση πελατών και τέσσερις ακόμη χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 12.
Περισσότερες ξένες εταιρείες ενέργειας και τράπεζες αναζητούν πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία άνοιξε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, ενισχύοντας την εμπορική δραστηριότητα από γεννήτριες, καταναλωτές και διανομείς.

«Η εκκίνησή μας είναι πιθανώς το ξεκίνημα για πολλούς οργανισμούς να επιταχύνουν την είσοδό τους στην ιαπωνική αγορά, η οποία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Steffen Riediger, διευθυντής Power Derivatives στο EEX στη Γερμανία, όπου εδρεύει, στο Reuters.

Πάνω από 160.000 μεγαβάτ ώρες (MWh) είχαν διαπραγματευτεί τις πρώτες 100 ημέρες, ισοδύναμο με την ετήσια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 40.000 νοικοκυριών, επεσήμανε.

Στην Ιαπωνία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας χρησιμοποιούσαν πελάτες μέσω διμερών συμφωνιών, αλλά αυτό άλλαξε όταν άνοιξε η αγορά μαζί με την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η απορρύθμιση έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές, καθιστώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πιο σημαντικά για τη διαχείριση κινδύνων, καθώς η ιαπωνική αγορά ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτήν που παρατηρήθηκε στη Γερμανία πριν από 20 χρόνια.
Τα προϊόντα EEX περιλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών για εβδομαδιαία, μηνιαία, τριμηνιαία, εποχιακή και ετήσια παράδοση ισχύος έως και έξι χρόνια νωρίτερα.

Οι brokers Nissan Securities, GFI, Ginga και Tradition Singapore έχουν γίνει συνεργάτες, προσθέτοντας σε οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στην έναρξη, δήλωσε ο Riediger.

Η EEX, θυγατρική της Deutsche Boerse, στοχεύει να φέρει περισσότερες ασιατικές αγορές στις παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες της.
Ο εμπορικός βραχίονας της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ιδρύει γραφείο στο Τόκιο, το οποίο θα ξεκινήσει τις τοπικές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο.

Άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σχεδιάζουν επίσης να κάνουν προσλήψεις στην Ιαπωνία, δήλωσε ο Riediger.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης