Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel - Macron για τουρκική προκλητικότητα: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο

Merkel - Macron για τουρκική προκλητικότητα: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο
Όπως ανέφεραν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, «δεν είναι ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron από τον πύργο Μπρεγκανσόν, τη θερινή προεδρική κατοικία στη Γαλλική Ριβιέρα.
Ο κ. Macron, μετά το πέρας των συνομιλιών, δήλωσε ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθούν η σταθερότητα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία με σκοπό την προάσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τη θέληση να εκφράσουμε εμπράκτωςτην αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες, «δεν είναι ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πρέπει να γίνει κατατανοητό πως οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν τους εταίρους τους, υποστήριξε η Angela Merkel.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα είναι επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς τη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος είναι συνεχείς.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει τη βόλτα του στην περιοχή στο πλαίσιο μιας NAVTEX που είναι βασισμένη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ περιφέρεται και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο έως τις 23 Αυγούστου, οπότε και λήγει η NAVTEX.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και την Τετάρτη (26/8/2020) αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που «απάντησε» με τη NAVTEX για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Macron: Η ΕΕ να προστατεύσει την κυριαρχία των μελών της 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.
Ο Macron έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Merkel στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.
Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "τον ίδιο στόχο" της κυριαρχίας και της σταθερότητας
Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Macron, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Α. Μέρκελ, όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.
«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.
«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας.
Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε ο ίδιος.

Μerkel: Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις σε βάρος της κυριαρχίας κρατών - μελών της ΕΕ

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε η Καγκελάριος Merkel μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Macron, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας - χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων.
Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η κυρία Merkel.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Merkel διευκρίνισε:
«Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο.
Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο.
Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».
Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη:
«Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (...) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (...), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (...)».

Τουρκία για Σύνοδο Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη της ΕΕ – Αυξάνουν την ένταση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα 20/8 η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών.
Οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο που «είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην ΕΕ, βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ και αυξάνουν την ένταση», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου Hami Aksoy.
«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το
Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής», ανέφερε η ανακοίνωση.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Αλλά προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην Ε.Ε και βλάπτουν τα συμφέροντα της Ε.Ε και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση».
Τέλος, δήλωσε ότι η η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η Τουρκία που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με σχέσεις καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποποιείται από τα δικαιώματά της, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε.

Ο κίνδυνος ατυχήματος

Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας για τον κίνδυνο ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός δυνάμεων.
Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Γερμανίδα ομόλογο του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Άλλωστε, το επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Χθες διέρρευσε στον τύπο και φωτογραφία-ντοκουμέντο όπου είναι εμφανής η ζημιά στην τουρκική φρεγάτα.


Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου,  η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας που οδήγησε στη σύγκρουση με τη «Λήμνος», ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις σημειώθηκε. Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Kemal Reis υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.
H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».
Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τουλάχιστον 40 τουρκικά πολεμικά πλοία με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών να τα έχουν υπό στενή παρακολούθηση εμφανίζονται στα ελληνοτουρκικά ραντάρ.
Μάλιστα στην περιοχή δεν πλέουν μόνο ελληνικά και τουρκικά πλοία. Έντονη είναι η παρουσία και ευρωπαϊκών πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικός πως έξω από την Λέσβο, πλέει η γερμανική φρεγάτα «Μπερλίν» η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό, ενώ εκεί στα ανοικτά της Κρήτης βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν στη Βουλή, οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία (διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας με την Ιταλία και εδώ με την Αίγυπτο).
Αμφότερες οι Συμφωνίες θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα (24/8/2020) σε χωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθούν προς συζήτηση και κύρωση την Τετάρτη (26/8/2020), πιθανότατα σε μια κοινή συνεδρίαση.
Η ταχεία κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο σηματοδοτεί και την έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς μετά την έγκριση της και τα κοινοβούλια και των δύο μερών (δηλ. της Ελλάδας και της Αιγύπτου) θα σταλεί στον ΟΗΕ για δημοσίευση.

Συνέχεια των προσκήσεων – Donmez: Η Ελλάδα κρύβεται πίσω από εξωτερικές δυνάμεις, δεν μπορεί να δείξει την παρουσία της

Νέες προκλήσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία κατά της Ελλάδας, με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας να εξαπολύει επίθεση.
«Επειδή η Ελλάδα τελευταίως δεν μπόρεσε να δείξει την παρουσία της στο πεδίο, δικαιολογεί τον εαυτό της κρυμμένη πίσω από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις.
Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες κανενός.
Παρακαλώ, κανείς να μην εποφθαλμιά τις δικές μας ζώνες αρμοδιότητας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Για τον όρο της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δίκαιο, ο Fatih Dönmez δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν απέναντι ακτές, μπορούν να συναντηθούν και να προβούν σε κοινές συμφωνίες διαμοιρασμού.
Υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία έγινε με την Λιβύη, πρόσθεσε ότι έχουν κάνει «συμφωνία» με το ψευδοκράτος όσον αφορά τον «βορρά» της Κύπρου. «Ανακηρύξαμε τη δική μας υφαλοκρηπίδα στα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis στα δυτικά του νησιού. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ασταμάτητα τις δραστηριότητες μας», τόνισε ο Fatih Dönmez.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο, είπε ότι εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, «μπορεί να έλθει και να διαπραγματευτούμε αυτά τα θέματα».
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως ηπειρωτικό έδαφος με δική του υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Τουρκίας», πρόσθεσε.
 
Τηλεφωνικές επαφές Φλώρου (ΓΕΕΘΑ) με ομολόγους σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος

Τηλεφωνικές επαφές με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου, αντιστράτηγο, Mohamed Farid Hegazy, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αντιστράτηγο, Hamad Mohammed, είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων επαφών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Την Τετάρτη (26/8/2020) η κύρωση των συμφωνιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Την πρόθεση της κυβέρνησης, οι συμφωνίες για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία να κυρωθούν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη (26/8/2020) ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις.
Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός αναφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά".
Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια "απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία" και επανέλαβε ότι η Τουρκία "αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".
Παρουσίασε στους  ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.
"Όχι, όμως", όπως τόνισε, "όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών"» επεσήμανε ο κ. Πέτσας.
 
Οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα

Την προπαγάνδα για τη δραστηριότητα του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis συνεχίζουν οι Τούρκοι, ενώ στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης της γείτονος είναι η παραίτηση του πρώην σύμβουλου του πρωθυπουργού, Διακόπουλου, αλλά και οι δηλώσεις του Έλληνα αξιωματικού εν αποστρατεία, Σάββα Καλεντερίδη.
Ειδικότερα, στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στο Τwitter αναρτήθηκαν φωτογραφίες του ερευνητικού πλοίου συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.
«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν να παρέχουν προστασία και να συνοδεύουν το Oruc Reis στην διεξαγωγή των ερευνών του στη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στα τουρκικά και τα αγγλικά.
Image
Εκτενές άρθρο αφιερώνει, από την άλλη, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στον σύμβουλο του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρο Διακόπουλο, αναφέροντας πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από δηλώσεις του πως το Oruc Reis διενήργησε έρευνες.
Image
Ξεχωριστή αναφορά κάνει αναφορά η Hurriyet στον Έλληνα αξιωματικού εν αποστρατεία, Σάββα Καλεντερίδη.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως, παρότι η Τουρκία ανέπτυξε πολεμική βιομηχανία, η Ελλάδα κατάστρεψε τη δική της, εκθειάζοντας, μάλιστα, τα όπλα της γείτονος.
Image

Στο ζενίθ οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο – Επεισόδια με υποβρύχιο και μαχητικά αεροσκάφη

Συνέχεια δόθηκε σήμερα 20/8 στις τουρκικές παραβιάσεις εντός του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με τη νέα τουρκική πρόκληση να έρχεται αυτή την φορά από τον βυθό -με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να επικρατεί εν τέλει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε όχι μια, αλλά πάνω από τρεις φορές, από φρεγάτα και ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο στενό μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου.
Ο διοικητής του υποβρυχίου, επιχείρησε να αλλάξει θέση, αλλά από τα σόναρς του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εντοπίστηκε ξανά το στίγμα του.
Όμως και στον αέρα συνεχίστηκαν οι προκλήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο με σκληρές αερομαχιές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16.
Μάλιστα οι ελιγμοί και τα συνεχή επεισόδια μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 ανάγκασαν, δύο τουρκικά αεροσκάφη να εκτοξεύσουν φωτοβολίδες ασφαλείας, ενώ ένα από αυτά φέρεται να γύρισε σχεδόν χωρίς καύσιμα, πετώντας ουσιαστικά με αναθυμιάσεις για να προσγειωθεί στο πλησιέστερο τουρκικό αεροδρόμιο.
Ανάγκασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά αεροσκάφη να εκτοξεύσουν φωτοβολίδες ασφαλείας, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ένα από τα τουρκικά αεροσκάφη, γύρισε σχεδόν χωρίς καύσιμα, πετώντας ουσιαστικά με αναθυμιάσεις για να προσγειωθεί στο πλησιέστερο τουρκικό αεροδρόμιο.
Στο μεταξύ το Oruc Reis βρίσκεται μαζί με τη φρεγάτα Κεμαλ Ρέις που υπέστη ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Άλλωστε οι πέντε μέρες που έλειπε η φρεγάτα από τη συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ήταν αρκετές για να επισκευαστούν οι ζημιές.
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας για τη διεξαγωγή κοινής άσκησης στο πολεμικό Ναυτικό.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης